Aardevol CVBA

De band tussen boer en consument staat centraal voor Geertje en Bert. Andere kernwoorden zijn lokaal telen en regionaal vermarkten. Met Aardevol CVBA proberen ze dat elke dag in de praktijk te brengen. 

Wie?
Geertje Stoffels
Wat?
Groenteteelt, coöperatie en markten
Waar?
Mal, Tongeren 
Hoeveel? 
2,8 ha

Geertje koos voor biolandbouw nadat ze in IJsland op een extensief melkveebedrijf had geholpen: "Daar wist ik meteen: dit wil ik ook doen."

Tijdens de Landwijzer-opleiding ontmoette ze haar echtgenoot Bert. Samen gingen ze na hun opleiding op zoek naar grond. Die vonden ze in 2005 in Mal, vlakbij Tongeren. "We zagen de boerderij en waren onmiddellijk verkocht. Vooral de centrale ligging vlakbij de dorpskern leek ons een ideale ontmoetingsplek voor klanten." 

BOER EN KLANT
De band tussen boer en consument staat centraal voor Geertje en Bert. Andere kernwoorden zijn lokaal telen en regionaal vermarkten. Met Aardevol CVBA proberen ze dat elke dag in de praktijk te brengen. "In het begin was dat een beetje overleven. In onze hoevewinkel 'De Krekel en de Mier' kwamen eerst vooral overtuigde bioconsumenten over de vloer. Omdat we meer klanten vanuit het dorp wilden, organiseerden we een Openvelddag. Met succes, want plots hadden we 50 klanten voor een wekelijks groentepakket."

"Hoe meer we via de markten kunnen verkopen,
hoe meer we erin zullen slagen om voor honderd percent lokaal te gaan."

Naast het persoonlijk contact in de winkel, communiceert ze met haar klanten via een wekelijkse nieuwsbrief en sociale media. En ze heeft nog wilde plannen. "Op onze binnenkoer zouden we een zomerterras kunnen uitbaten. Daar kunnen mensen van alle leeftijden dan samen een ijsje of een stuk taart eten. En onze hoevewinkel zouden we kunnen ombouwen tot een polyvalente ruimte, waar we kookworkshops kunnen geven."

Terwijl Geertje zich ontfermt over de winkel en de groenteabonnementen, staat haar man Bert op verschillende markten, vooral in Wallonië. "In Tongeren merk je wat terughoudendheid. Mensen weten niet altijd goed wat bio is. Maar je kan hen wel overtuigen met kwaliteit, versheid en smaak. Kunnen we daarnaast ook nog ons verhaal vertellen over lokaal en duurzaam werken, dan is dat mooi meegenomen. Ik ben ervan overtuigd: hoe meer we via de markten kunnen verkopen, hoe meer we erin zullen slagen om voor honderd percent lokaal te gaan."


 

COÖPERATIE
De focus op ontmoeting trekken Geertje en haar man ook door in hun bedrijfsstructuur. Sinds juli 2014 is Aardevol een coöperatieve vennootschap. Daardoor laten ze het telen zelf wat los. "We willen als kleinschalig productiebedrijf voeling houden met onze eigen gewassen, maar hoeven dat niet allemaal zelf te doen. We zoeken een vennoot-teler, die carte blanche krijgt om de teelten uit te bouwen en de 80 are grasland met jong aangeplante hoogstamfruitbomen te onderhouden. Wij zullen hem ondersteunen met onze opgebouwde ervaring en infrastructuur. De eigen productie blijft erg belangrijk, al versta ik daar niet alleen de groenten van ons eigen veld onder, maar ook die van de boeren waarmee we samenwerken."

"We streven naar een transparant bedrijf waar iedereen eerlijk zijn boterham kan verdienen."

Nog een voordeel van de coöperatie is dat ze met vele, kleinere bedragen van klanten en telers projecten kunnen opzetten voor de gemeenschap en die ook financieel gezond houden. "We streven naar een transparant bedrijf waar iedereen eerlijk zijn boterham kan verdienen."

En hoe loopt dat in de praktijk? "Dit jaar zetten we grote stappen vooruit. Voor onze regionale markten zullen we rechtstreeks afnemen bij een tiental jonge telers. We weten hoe moeilijk het is om als starter een rendabele klantenkring uit te breiden en willen hen helpen met het creëren van afzet tegen een correcte prijs."

In dat alles was de keuze voor bio altijd een logische: "Bio heeft meerwaarde. Wie leeft volgens de seizoenen en zo lokaal mogelijk eet, staat dichter bij de fundamenten van het leven. Voor mij draait bio om die levenswijze."

MEER INFO? 
Facebook-pagina Aardevol CVBA 

 

Foto: Frank Toussaint