Bio-areaal in Frankrijk met 17 procent toegenomen

Tue, 18/06/2019

5.000 Franse landbouwers schakelden in 2018 over naar de biologische landbouw. 41.600 Franse landbouwbedrijven werken nu biologisch op 2 miljoen hectare. Dat is 9,5% van alle Franse landbouwbedrijven. Ook de consumptie nam toe met 15,7% tot 9,7 miljard euro.

Met 2 miljoen hectare wordt ondertussen 7,5% van het Franse landbouwareaal biologisch bewerkt. Dit is een groei van maar liefst 17% in vergelijking met 2017. Toch reikt de ambitie van de Franse overheid veel verder. Tegen 2022 wil men dat 15% van het Franse landbouwareaal biologisch wordt uitgebaat. Voor enkele meerjarige gewassen is het bio-aandeel in het areaal reeds hoger. Reeds 23% van de fruitteelt en 12% van de wijnbouw zijn biologisch.

Evolutie van het biologisch landbouwareaal in Frankrijk (bron: www.agencebio.org )

De sterke omschakelgolf in Frankrijk van de voorbije jaren wordt ongetwijfeld ingegeven door zwakke prijzen voor enkele gangbaar geteelde gewassen zoals bv. graan, subsidies voor de biologische landbouw en investeringen in de afzetketen voor biologische producten.

Ook in de dierlijke productie was er een duidelijke groei in het voorbije jaar. Het aantal biologisch gehouden leghennen nam toe met 31%. De vogelgriep in 2017 en de bijhorende sanitaire leegstand zou heel wat pluimveehouders aangezet hebben om te schakelen naar bio. Deze sterke groei speelt ook goed in op de toegenomen vraag van consumenten: 28% van de eieren verkocht in de Franse grootdistributie zijn biologisch. In totaal wordt 13,3% van de leghennen in Frankrijk biologisch gehouden.
Het aantal biologische zeugen nam toe met 19%, terwijl het aantal vleeskippen groeide met 13,6%. Deze sectoren blijven weliswaar relatief klein met een aandeel in het totaal aantal dieren van respectievelijk 1,29% en 1,6%.

Ook de consumptie van bioproducten nam toe met 15,7% tot 9,7 miljard euro. 5% van de totale voedinsgomzet in Frankrjk is biologisch. Na Duitsland is Frankrijk de 2e grootste markt voor biologische voeding in Europa. Ongeveer 31% van de verkochte producten worden ingevoerd.

Evolutie van de omzet voor biologische voeding, gedifferentieerd volgens distributiekanaal. (bron: www.agencebio.org )

De meeste bioproducten (49%) worden via het supermarktkanaal verkocht, terwijl 34% in gespecialiseerde biowinkels en 12% in d korte keten worden verkocht. Vooral het supermarktkanaal groeide sterk in 2018, met zo’n 22,6%.

Meer informatie vind je bij het Franse Agence Bio.