Advies voedingsbedrijven

BioForum Vlaanderen biedt verschillende adviesmogelijkheden voor voedingsbedrijven die willen omschakelen naar bio of al met bio bezig zijn. 

We sommen hieronder de verschillende adviesmogelijkheden voor je op. Wens je meer informatie of wil je graag een advies boeken? Neem dan contact op met onze adviseur verwerking Sofie Vandewijngaarden via sofie.vandewijngaarden@bioforumvl.be of T03 286 92 72. 

Wat kost dit? We maken een offerte op maat van je bedrijf. Uurprijs is 50 euro voor leden van BioForum Vlaanderen, 70 euro voor niet-leden. Vervoerskosten worden aangerekend aan 0,35 euro per kilometer. Het opstellen van een stappenplan naar certificatie is wel een gratis dienst. Meer informatie over lidmaatschap vind je hier. 

1) GRATIS STAPPENPLAN NAAR BIOCERTIFICATIE

Bedrijven die graag de stap naar biocertificatie zetten, kunnen daarvoor samen met onze adviseur een basisstappenplan overlopen. We bespreken de verschillende stappen die nodig zijn in de opstart naar biologische productie en er worden een aantal tips en tricks meegegeven. Deze sessie van maximum 2 uur is gratis en gebeurt op je bedrijf zelf. 

2) ALGEMENE OPLEIDING BIO VOOR PERSONEEL
Je kan kiezen voor een interne opleiding over bio voor je werknemers. Deze opleiding duurt ongeveer 2,5 uur en omvat de volgende elementen: 

  • Overzicht in het ontstaan en principes van biologische productie
  • Wegwijs in de geldende wetgeving
  • Wegwijs in de Biobedrijvengids en enkele marktcijfers
  • Stappenplan naar certificatie

3) OPLEIDING OP MAAT VOOR DE OPSTART VAN DE BIOLOGISCHE PRODUCTIE

Deze opleiding is op maat van jouw bedrijf en je product. De duur van deze opleiding hangt af van een aantal factoren, zoals de complexiteit van het productieproces en het aantal producten. Bij deze opleiding hoort vooraf een plaatsbezoek met inzage in grondstoffen, recepturen en processen. Ze is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het productieproces. Deze opleiding bevat volgende elementen: 

Algemeen

  • Overzicht in het ontstaan en principes van biologische productie
  • Wegwijs in de geldende wetgeving
  • Wegwijs in Biobedrijvengids en enkele marktcijfers
Specifiek
  • Mogelijke aanpassingen in receptuur & productontwikkeling
  • Mogelijke aanpassingen in procedures, instructies en registraties
  • Concrete stappen naar certificering

4) CONTAMINATIEBEHEERSPLAN OP MAAT VAN JE BEDRIJF

We stellen samen met je een contaminatiebeheersplan op maat van je bedrijf op. De benodigde tijd hangt af van een aantal factoren, zoals de complexiteit van het productieproces en het aantal producten. We overlopen het hele productieproces en stellen de mogelijke bronnen van contaminatie vast en de daaraan verbonden beheersmaatregelen. Een of meerdere plaatsbezoeken zijn noodzakelijk voor het opstellen van dit beheersplan. Het definitieve plan wordt besproken met alle betrokken personen. 

5) PROCEDURES, INSTRUCTIES EN REGISTRATIEFORMULIEREN OP MAAT VAN JE BEDRIJF 

We stellen samen de procedures, instructies en registratieformulieren op die noodzakelijk zijn om het proces van de bioproductie in goede banen te leiden. Dat kan gaan van aankoop tot transport. Het kunnen ook specifieke procedures zijn, naar jouw wens. Een of meerdere plaatsbezoeken zijn nodig voor het opstellen van deze documenten. De definitieve documenten en de toepassing daarvan worden besproken met alle betrokken personen. De benodigde tijd hangt af van een aantal factoren, zoals de complexiteit van het productieproces en het aantal producten.