Gebruik resistente rassen

Agrobiodiversiteit

Met een gediversifieerd aanbod van onder meer resistente rassen kan je ervoor zorgen dat er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. 

Zo doet Michel Frisque van de Appelfabriek het: "Ik streef als pitfruitteler naar een gediversifieerd aanbod. Met zo’n 10 à 15 soorten – zowel vroege als late – spreiden we onze verkoop. We werken zoveel mogelijk met resistente rassen. De resistente rassen kunnen monogeen of polygeen zijn: de resistente eigenschap ligt dan respectievelijk op één of meerdere genen. Ik zie vooral toekomst in de polygene rassen, ook al zijn dat soms oude rassen zoals Bellefleur of renetten."

"De verschillende rassen staan in mijn boomgaard min of meer door elkaar geplant. Dat maakt plukken wat moeilijker, maar het is wel positief voor de bestuiving. Ik heb een perceel met bijna alleen maar deze resistente rassen, en daar moet ik dus niet teruggrijpen naar de in bio toegelaten bestrijdingsmiddelen als koper, iets wat ik helaas wel moet doen op percelen met de meer gangbare rassen. Nu is het alleen nog de consument meekrijgen, die vaak voor Jonagold of andere bekende rassen kiest. Via proevertjes leren we hen de andere appelsoorten kennen en waarderen.”

Gerelateerde artikels

Biodiversiteit is een van de sleutelwoorden voor een gezond landbouwbedrijf. Voorzie waterpoelen, hagen en kasten voor dieren.

Door biologisch zaaizaad te gebruiken en te opteren voor zaadvaste rassen maak je als teler het verschil.