't Reigershof

Renaat probeert in zijn geitenhouderij 't Reigershof verder te gaan met bio dan wat de wet voorschrijft. Die uitdaging gaat hij met succes aan. 

Wie?
Renaat Devreese
Wat?
Geitenhouderij en kaasmakerij
Waar?
Klemskerke, De Haan
Wanneer?
Bio sinds 1998

In 1987 begonnen Renaat en zijn vrouw Katrien een geitenhouderij, in die tijd een onbestaande sector in Vlaanderen: "Ik wou heel graag boeren, maar alleen als we alles in handen konden houden. In de geitenhouderij kon dat: voer zelf telen, melk verwerken en kaas verkopen. Financieel was die beginperiode niet altijd even makkelijk, maar we hebben nooit toegegeven op onze manier van werken."

In 1998 schakelden ze om naar bio en sindsdien probeert Renaat voortdurend stapjes vooruit te zetten. Dat doet hij in de hele bedrijfsvoering: "Ons eindproduct is kaas, en de kwaliteit van die kaas begint bij het voer. In plaats van samengesteld krachtvoer te kopen, stel ik het voer helemaal zelf samen. Dat bestaat uit een 15-tal grondstoffen, waarvan we het grootste deel zelf telen. Ik steek er veel werk in, maar weet ook precies welke kwaliteit ik aan mijn dieren geef."

"Als iemand me zegt dat een geitenhouderij zonder antibiotica onmogelijk is, dan zie ik dat als een uitdaging."

Daarnaast zetten Renaat en zijn vrouw volop in op ziektepreventie. "Als iemand me zegt dat een geitenhouderij zonder antibiotica of zonder ontwormingen onmogelijk is, dan zie ik dat als een uitdaging."

Geiten zijn zeer wormgevoelig en moeten dus normaal minstens één keer per jaar ontwormd worden. Niet zo bij Renaat: "Dankzij het gebruik van kruiden die ontwormend werken, hoef ik al vijf jaar niet meer te ontwormen."

ZONDER ANTIBIOTICA
Nog een grotere uitdaging is antibioticavrij werken: "Ik heb jaren zitten zoeken, maar intussen gebruik ik al meer dan twee jaar geen antibiotica bij mijn volwassen melkgeiten. Daar ben ik best trots op. Er spelen zoveel factoren mee. De volgende uitdaging is ook bij de opfok van lammeren antibioticavrij te werken. Dat moet binnen een jaar wel lukken."

Renaat zweert bij natuurlijke middelen en verloren gegane kennis: "Lijnzaad wordt bijvoorbeeld nog maar weinig gebruikt, terwijl dat net ontstekingsremmend werkt. Veel van die kennis is sinds de jaren 1950 verloren gegaan." Ook in de fokkerij – een van Renaats stokpaardjes – gebruikt hij kennis van vroeger en doet hij bijvoorbeeld aan droogstand.

"Ik vertrouw er blind op: hoe meer je geeft aan de geiten, hoe meer je terugkrijgt." Het merendeel van de melk verwerken Renaat en Katrien zelf tot rauwmelkse harde kaas. Ze kiezen voor kwaliteit:"Onderscheiden is de boodschap. We moeten niet hetzelfde doen als de grote melk- en kaasproducenten. Als we ooit verplicht worden om te pasteuriseren, dan stoppen we met kaasmaken."

BOEREN EN NATUUR
Er hangen op dit moment donkere wolken boven Renaats hoofd. 't Reigershof is een van de bedrijven die een oranje kaart kregen in het kader van de IHD-doelstellingen. Het risico bestaat dat hun milieuvergunning niet verlengd wordt als die afloopt in 2030. Renaat snapt er niets van: "De Vlaamse overheid zegt eigenlijk dat een bedrijf als het mijne niet goed is voor natuur en omgeving en dat ze het willen sluiten. Terwijl ik net al heel wat dingen deed om mijn ammoniakuitstoot te beperken, zoals het gebruik van zeoliet (kleimineraal) in mijn voer. Dat werkt sterk ammoniakbindend."

"Ammoniakemissie is trouwens ook maar één aspect. Pluimveehouderijen en varkenshouders kunnen met luchtwassers werken en zijn gevrijwaard, maar zorgen die bedrijven niet voor mestproblemen? Boeren krijgen wel eens het verwijt dat ze tegen de natuur zijn, maar wij zijn al jaren bezig om de verwevenheid tussen natuur en landbouw te versterken en dat uit te leggen. En net wij worden getroffen."

KENNIS
Renaat wisselt graag kennis uit met collega-boeren. "Met de Biobedrijfsnetwerken komen we drie keer per jaar samen op een van de geitenbedrijven. Iedereen legt een andere focus in zijn bedrijf en daar leer je van. Ondervind je problemen, dan kan het soms geruststellend zijn om te zien dat anderen dat probleem ook kennen."

"Het biolastenboek is niet het eindpunt.
Bio moet blijven evolueren."

Een ding heeft hij geleerd over de jaren: "In het begin deden we alles zelf en dat is mooi, maar ik heb geleerd dat het ook erg asociaal kan zijn. Op den duur ben je alleen nog maar aan het werken. Je moet ook een leven naast de boerderij hebben."

En de toekomst van de biosector? "Soms voel je de druk om de regels te versoepelen, zodat bio sneller kan groeien. Dat is een foute instelling. Het biolastenboek is geen strafboek en ook niet het eindpunt. Bio moet blijven evolueren."

Meer INFO
www.reigershof.be

Foto: Frank Toussaint