Biobes

Wie? 
Veerle van Gijseghem en David Vanheerswynghels 
Wat? 
Coöperatieve biowinkel
Waar?
Beernem
Bio sinds?
2017

Jarenlang konden mensen uit Oedelem voor hun bioproducten terecht bij De Hogen Akker. Toen die winkel stopte, zochten een aantal klanten naar een alternatief. Veerle: “We vonden het jammer dat er geen plek meer was met zo’n assortiment. Ook het sociale contact wilden we niet kwijt. We zijn toen klanten gaan vragen waar ze nood aan hadden en niet veel later hebben we met een aantal mensen een vzw opgericht.”

Een winkelcoöperatie oprichten duurde nog net iets langer, maar sinds 2017 heeft Biobes zo’n 70 coöperanten. Veerle: “De vzw zorgde voor het groeien van het draagvlak van de coöperatie. Samen zijn we dan op zoek gegaan naar een geschikte plek voor een winkel. Uiteindelijk kwamen we uit op een gebouw bij het psychiatrische centrum Sint-Amandus. Daar hebben we nu een goede samenwerking mee.”
Intussen is Biobes een winkel met een breed voedingsassortiment. “We zijn vertrokken vanuit het bestaande aanbod bij De Hogen Akker, maar evolueren ook steeds meer, altijd in dialoog met onze coöperanten.”

VERSCHILLENDE VAARDIGHEDEN
Bio is één aandachtspunt, maar daarnaast ligt de focus ook op vers en lokaal, verpakkingsvrij, vegetarisch en fairtrade. Veerle: “We proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale boeren en gaan vaak de producten ook rechtstreeks bij hen afhalen. Daarnaast werken we ook samen met enkele distributeurs en de lokale wereldwinkel. Een goede inschatting van de verkoop was in het begin wel spannend. Maar tegelijkertijd was dat ook een fijne uitdaging.”

"We proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale boeren."

Biobes werkt met meewerkende coöperanten, zodat het team elke winkelshift kan verschillen. Volgens David hebben al die coöperanten hun eigen vaardigheden, die ze volop kunnen inzetten. David: “We wisselen heel veel informatie uit, over allerlei dingen. Boekentips, oplossingen voor praktische problemen. We voorzien met andere woorden ruimte voor menselijk contact. Dat ook patiënten van Sint-Amandus hier regelmatig een handje komen helpen, maakt dat contact ook zeer belangrijk.”

GEZONDE GEEST IN GEZOND LICHAAM
Veerle: “Het werkt erg taboedoorbrekend, mensen met psychologische problemen laten meewerken. Dat zijn immers ook maar mensen zoals jij en ik. Dat neemt niet weg dat het al een leerproces is geweest en dat het van iedereen veel flexibiliteit vraagt. Maar het is altijd boeiend en hartverwarmend.”

Voor David is de coöperatie intussen een echte community geworden, die het motto ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ aanhangt. “In de kooktherapie worden voedseloverschotten verwerkt. Coöperanten krijgen korting, waardoor gezonde voeding toegankelijker wordt. Iedereen heeft ook zeggenschap over de werking van de winkel, wat een wij-gevoel creëert.”

Veerle voegt er tot slot aan toe dat Biobes meer dan een gewone winkel wil zijn. “In de toekomst komt er misschien een nieuw gebouw en dan kunnen we nog meer op ontmoeting inzetten. We denken dan aan een ontmoetingscafé, een ruimte voor workshops, catering. Alles is duidelijk: winst is niet onze doelstelling. We kiezen voor kleinschaligheid en menselijkheid.”

Meer weten?
www.biobes.be