Bioshop BioDynamika

Bioshop BioDynamika in Turnhout is een bedrijf waar twee generaties samen aan de slag zijn. Bio is voor hen een vanzelfsprekende keuze. 

Wie?
Joke Vochten en Ief Moris
Wat?
Biowinkel
Waar?
Turnhout

(een ingekorte versie van dit interview verscheen in Bio Actief 29)

BioShop Biodynamika of Bioshop Turnhout is een van de 20 BioShops in Vlaanderen en Brussel. De Turnhoutse biowinkel is sinds de opstart in 1974 uitgegroeid van een kleine winkel van nog geen 20 m2 tot een moderne zaak van bijna 500m2.

Eind 2014 nam Joke Vochten met haar man Ief het roer over van haar ouders Wim en Rita. Toch blijven beide generaties deel uitmaken van het zevenkoppige team dat deze familiezaak draaiende houdt.

Door de jaren is het assortiment gegroeid. Joke en Ief trekken duidelijk de kaart van bio in dat assortiment: " Als je een biowinkel hebt, is het logisch dat je ook volledig kiest voor bio, al hebben we in die veertig jaar gemerkt dat dat niet altijd vanzelfsprekend is."

"Zeker in de beginjaren kende een aantal producten geen of nauwelijks een biovariant. Die niet-bioproducten heb je soms jarenlang in je assortiment, maar je moet ze als winkelier ook durven vervangen als het product plots toch in bio beschikbaar is. Klanten zijn bepaalde producten soms gewoon, maar ze aanvaarden de verandering wel als je duidelijk uitlegt waarom je een product vervangt. Door duidelijke keuzes te maken in ons assortiment hebben de klanten ook vertrouwen in ons."

"Niet-bioproducten heb je soms jarenlang in je assortiment, maar je moet ze als winkelier ook durven vervangen als het product plots toch in bio beschikbaar is."

SCHAPPENPLAN
Kiezen voor bio sluit aan bij de doelstelling van Biogarantie: een Biogarantie-winkel moet vooral een voedingswinkel zijn en voor voeding duidelijk de kaart van bio trekken. Eigenlijk zou 100% bio de norm moeten zijn, al blijkt uit de praktijk een beetje marge voor andere producten een goede zaak.

Joke: "Voor voeding trekken we de lijn duidelijk door. Om het label te behalen, moesten we natuurlijk wel bewijzen dat we aan de criteria voldeden. Aan de hand van het Biogarantie-schappenplan ben ik met een kritische blik door mijn assortiment gegaan. Ik bleek meer niet-bio-producten te hebben dan ik dacht, maar daar kon ik meteen mee aan de slag."

"Via het schappenplan heb ik nu een overzicht van de producten die ik stap voor stap kan vervangen door een biovariant. Zo kom ik zonder probleem aan het nodige aandeel bio. De eerste keer vraagt het wel wat tijd, maar nadien kan het makkelijk bijgewerkt worden."

 "We zouden nog sterker moeten uitpakken met de criteria die we hanteren bij de samenstelling van ons assortiment."

Voor Joke mag Biogarantie nog wat verder gaan: "Biogarantie en de bijhorende criteria en communicatie hierover zouden een biowinkel op een hoger niveau moeten kunnen tillen. Dat lukt op dit moment nog niet voldoende. Consumenten schenken wel vertrouwen aan het label, maar niet elke aankoop gebeurt even bewust. We zouden nog sterker moeten uitpakken met de criteria die we hanteren bij de samenstelling van ons assortiment."

VERHAAL ACHTER PRODUCTEN
"Naast een uitgesproken biologisch assortiment vinden we ook het ketenverhaal heel belangrijk. Onze voorkeur gaat uit naar producten die voortkomen van unieke projecten met een sociale en ecologische meerwaarde, dus bio waar iedereen beter van wordt. Kennis over de producten en het verhaal erachter is dan ook heel belangrijk bij ons. We proberen ons op dat vlak permanent bij te scholen."

En ze kijken nog verder: "Duurzaamheid, een van de zaken waarin Biogarantie ook verder wil gaan, is voor ons eveneens belangrijk. Onze focus ligt op het voorkomen van afval. Zo verwerken we overschotten van groenten onder meer tot soep en stimuleren we onze klanten om hun eigen verpakking mee te brengen. Zo dragen we allemaal een steentje bij tot een betere wereld. Uiteindelijk wil ik dat bereiken met onze winkel."

MEER WETEN?
www.bioshop-turnhout.be

Foto's: KVL/Creative Nature