Biotoop Leuven

Wie?
Eric Swinnen
Wat?
Biologische winkel
Waar?
Leuven
Bio sinds?
1988

In 1988 richtte een coöperatie van een twaalftal producenten uit Leuven en omgeving ‘Biotoop’ op. Deze groep van bakkers, groenteboeren, veehouders, enzovoort wilden een gezamenlijk verkooppunt voor hun eigen producten. Daarnaast voorzagen ze een aanvullend assortiment om een breed publiek te bereiken. Eric Swinnen: “Ik had op dat moment een winkel in het centrum van Leuven en op vraag van de coöperatie namen mijn toenmalige vrouw en ik de Biotoop in 1990 over.”

Na de overname bleven verschillende coöperanten gewoon leveren. Dat doen ze tot op de dag van vandaag. Eric: “We kunnen gerust spreken van bijna 30 jaar duurzame samenwerking. We willen een biobuurtwinkel in de stad zijn, met producten recht van bij de boer. Dat korteketenverhaal heeft ook heel wat voordelen. Wij kunnen onze klanten bijvoorbeeld informeren over de herkomst van onze producten. Daarnaast verkopen we aan de beste prijs voor zowel producent als klant.”

“We willen een biobuurtwinkel in de stad zijn.”

Naast dat lokale aanbod doet Biotoop een beroep op enkele groothandels om een breed basisassortiment te garanderen, en dan met name verse voeding. Eric: “Daar kiezen we heel bewust voor. We beperken bijvoorbeeld ons aanbod voedingssupplementen. En we bieden veel in bulk aan om zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal te hebben. Ook dat houdt de prijs laag.”

En de keuze voor bio? “We willen de lat voor onszelf hoog leggen en dus zijn bijna alle producten in onze winkel biologisch. Daarom ook zijn we bij Biogarantie aangesloten. Voor ons mag de controle op bio en het minimum aandeel bio zelfs nog wat strenger.”

ONZE KLANTEN KIEZEN VOOR BIO
Door de jaren heeft Biotoop een vast klantenbestand opgebouwd. “Dat moet ook, want onze winkel ligt niet op een commercieel interessante plaats. We hebben in het verleden wel mindere momenten gekend door nieuwe spelers op de markt, maar bio blijft groeien en mensen kopen graag dingen in hun eigen buurt. Nu draaien we weer zoals in onze beste dagen.”

“Naast de trouwe klanten zien we ook steeds meer jonge gezinnen. Mensen zijn bewuster bezig met voeding. Verduurzaming lijkt mainstream te worden. Vooral internationaal merk ik dat mensen meer en meer bewust kiezen voor bio. Hier in Leuven wonen heel wat internationale studenten en professoren en die vinden vrij snel hun weg naar onze winkel.”

AUTHENTIEK
Eric zegt dat er in zijn winkel in al die jaren niet veel veranderd is, maar dat is volgens hem ook hun sterkte. “Het maakt deel uit van onze authenticiteit.” Er werken zes mensen in de winkel.

“Een goed team dat al jaren meedraait. Ze hebben allemaal veel expertise en onze klanten hebben een hechte band met de medewerkers van Biotoop. Af en toe komt er een ondernemer zijn eigen product voorstellen, maar we zien toch dat onze klanten liever uitleg krijgen van hun gekende aanspreekpunten. Er is ook geen hiërarchie: iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Zo halen we allemaal voldoening uit ons werk.”

En de toekomst? “Zelf ga ik binnen een aantal jaren op pensioen, maar ik hoop dat de winkel verdergezet kan worden. Ik geloof in de meerwaarde van een biobuurtwinkel. Elke stad wordt terug een dorp en een biowinkel hoort daarbij, zeker in een fietsstad als Leuven.”

Meer weten?
www.biotoop-leuven.be

Fotografie: Anne Deknock