Ginette Bar

Wie?
Didier Hamoir en Nick Balfour
Wat?
Biorestaurant en bar
Waar?
Brussel
Bio sinds?
2018

Sinds een jaar kunnen mensen met een hart voor bio terecht bij Ginette Bar, in de Europese wijk in Brussel. De zaakvoerders Didier en Nick hebben maar één missie: bio toegankelijk maken voor iedereen.

“We zijn als bar en als restaurant Biogarantie-gecertificeerd. Minstens 80 procent van ons aanbod is dus biologisch. Voor onze eigen producten – zoals ons bier – zijn we volledig bio.”

Maar, geeft Nick meteen toe, voor een restaurant is 100% bio toch een uitdaging. “We werken met een vaste kaart, en dus moeten we sommige producten altijd op voorraad hebben. Alleen is in bio niet altijd alles meteen beschikbaar. Voor ons menu proberen we wel alles biologisch te kopen. Onze drankkaart is gemengd: bijna alle wijnen en sappen zijn biologisch, voor sterke drank bieden we biologische en gangbare varianten aan. We vermelden op onze drankenkaart duidelijk wat biologisch is en wat niet.”

JAAR GESLEUTELD AAN KAART
Dat wil niet zeggen dat ze niet nadenken over hun gangbaar aanbod. Didier: “Onze niet-bioproducten zijn vaak artisanale producten van bedrijven waar we partnerschappen mee hebben. Het zijn dus producten waar we ook achter kunnen staan. Dat is belangrijk voor ons. Bepaalde grote drankenmerken komen hier gewoon niet binnen, en onze klanten hoor je daarover zeker niet klagen.”

“Aan onze kaart hebben we toch al een jaar gesleuteld. Het doel is om voor ieder wat wils te hebben: vegetarisch, vegan, maar ook gerechten met vlees. We wilden ook onze prijzen goed bekijken, want ons doel is om bio toegankelijk te maken voor iedereen. Verschillende gerechten kosten rond de 12 euro, vergelijkbaar met andere restaurants of zelfs goedkoper.”

BIO BETAALBAAR 
De klanten van Ginette zijn niet allemaal pure bioconsumenten. “Voor veel mensen is bio te duur. Ze weten niet waar ze bepaalde producten kunnen kopen, maar het is ook duur omdat ze niet echt meer koken met verse producten. Wij willen tonen dat bio naast lekker en kwaliteitsvol ook best betaalbaar kan zijn. Het is vooral daarvoor dat mensen naar Ginette Bar komen. Dat het bio is, is mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste argument.”

Om alles betaalbaar te houden, moet Ginette best creatief zijn. “We maken onze eigen limonades. En we bieden geen gratis chips bij drankjes maar wel versnaperingen tegen betaling zoals olijven of notenmengelingen. Bioworst niet, want dat zou te duur zijn.”

"We kiezen waar mogelijk voor rechtstreekse samenwerking."

“We kiezen waar mogelijk ook liefst voor rechtstreekse samenwerking of ondersteuning. Zo werken we samen met een lokale koffiebrander en ondersteunen we de ontwikkeling van lokale boerderij Vert d’Iris.” Maar ook daar maken Didier en Nick praktische en economische afwegingen. Omdat ze niet dagelijks zelf producten kunnen gaan halen, werken ze in de praktijk voornamelijk met distributeurs.Ook qua activiteiten diversifiëren we: we zijn niet enkel bar en restaurant. Maar liefst 4 keer per week is een deel van de zaak verhuurd voor privé-evenementen. We organiseren ook minstens één keer per maand optredens.

VEEL GROEIPOTENTIEEL
Ginette wil de biosector helpen om zich verder te ontwikkelen. En dat vraagt soms opvallende beslissingen. Didier: “We hebben om die reden ons huisbier Ginette verkocht aan AB Inbev. De middelen die we daardoor hebben gekregen, kunnen we nu investeren in de biosector. We kregen wel wat negatieve reacties vanuit de biosector, maar wij willen verandering brengen. En dat doe je niet door klein te blijven.”

Ginette zet dan ook volop in op de toekomst. “We haalden in ons eerste jaar al onze vooropgestelde doelstellingen en doen het financieel goed. We hebben 10 mensen in dienst en groeien verder. In september openen we een tweede vestiging in Brussel en we zouden ook graag in Antwerpen, Gent en Luik iets willen opstarten. Alleen zoeken we nog locaties en lokale partners. Je hebt immers iemand nodig die affiniteit heeft met de lokale cultuur en een lokaal netwerk heeft. We geloven dat de biosector nog veel groeipotentieel heeft. Daar willen we zelf graag toe bijdragen.”

Meer weten?
Vind Ginette Bar op Facebook