Green Carrot

Wie?
Nicola Troffaes
Wat?
Biologische groentesapjes
Waar?
Aalst
Bio sinds?
2017

Zelf thuis een groentesapje maken en merken hoeveel werk daarbij komt kijken. Meer had Nicola Troffaes niet nodig om potentieel te zien in de commerciële productie van biologische sapjes. Zo hoeven consumenten niet langer zelf al het werk te doen. Hij huurt daarvoor een keuken in een bedrijfsgebouw.

Nicola: “Ik ben de eerste in België die inzet op slowjuices. In Nederland bestaat dit soort sapjes al wel langer. Door mijn aanpak blijven vitaminen optimaal behouden. In één flesje van 200 ml zit zo’n 400 gram aan groenten en fruit. Ik heb zo’n 10 variëteiten, met als laatste een sapje op basis van cashewnoten. Ik blijf nieuwe recepten bedenken.”

BIO ALS STANDAARD
Maar voor die commerciële productie moest Nicola eerst wel enkele uitdagingen oplossen: “In het begin waren mijn sapjes maar vier dagen houdbaar. Door ze na de bereiding te snelvriezen blijven ze nu 12 maanden goed. Zo verspil ik ook minder van de relatief grote hoeveelheden groenten en fruit die ik moet inkopen.”

Over één ding was Nicola op voorhand zeker: de ingrediënten moesten biologisch gecertificeerd zijn: “Ik heb dat van thuis uit meegekregen. Bio is voor mij de standaard: minder pesticiden, meer voedingsstoffen, een gezondere bodem en een gezonde leefomgeving.”

THUISLEVERINGEN ZELF
Green Carrot is een bedrijf in volle groei en heeft 2 à 3 productiedagen per week. Nicola: “Tegen eind 2019 wil ik naar een volledige productieweek gaan. Ik koop momenteel aan bij een groothandel, omdat dat me flexibeler maakt. Samenwerkingen met lokale boeren zijn met mijn productiehoeveelheden voorlopig niet mogelijk.”

Sapjes willen maken, allemaal goed en wel, maar hoe zet je zoiets in de markt? Op dit moment zijn de producten van Green Carrot vooral beschikbaar in de gespecialiseerde retail in Oost-Vlaanderen. In mindere mate vind je ze ook in sommige horecazaken. En klanten kunnen rechtstreeks bij Nicola bestellen via de webshop. “Dat is niet zo vanzelfsprekend, zeker niet op het vlak van transport. Zo is het onmogelijk om een transportfirma te vinden die diepvriesvoedingsmiddelen levert tegen een voor mij haalbaar tarief. Daarom doe ik thuisleveringen voorlopig zelf, al zou ik dat in de toekomst graag wel anders zien.”

PLASTIC VERPAKKING OF NIET?
ls beginnend bedrijf probeert Nicola de duurzaamheidsgedachte door te trekken naar andere domeinen. Zo gaan zijn reststromen (voornamelijk de pulp) nu als diervoeder naar een opvangcentrum voor weidedieren. “Ik speel met het idee om de pulp van wortelen en bieten nog verder te verwerken, zodat ze in de voedingsindustrie ook als grondstof voor bijvoorbeeld koekjes gebruikt kan worden.”7

"Het doel moet zijn om de sappen van Green Carrot in heel Vlaanderen te kunnen verdelen."

Op het vlak van verpakking kiest Nicola voorlopig voor plastic verpakkingen. “Het is een moeilijke discussie, dat geef ik grif toe. Waarom geen glazen verpakking? Dan moet ik glas vinden dat niet zo snel kan breken bij het invriezen. En de glazen flesjes recycleren zou op dit moment ook gewoon logistiek niet mogelijk zijn. Misschien dat ik op termijn wel naar een biogebaseerde verpakking overstap, maar ook dat is nog een zoektocht.”

Hoe ziet Nicola tot slot de toekomst? “Ik zou op termijn een KMO-unit willen die zelfvoorzienend is en een transportpartner om de leveringsroutes te optimaliseren. Het doel moet zijn om de sappen van Green Carrot in heel Vlaanderen te kunnen verdelen, zonder dat ik moet inboeten op kwaliteit. En zonder dat ik ze zelf overal naartoe moet rijden. (lacht)”

Meer weten?
www.greencarrot.be