Hageling Wijnbouw

Hugo Bernar bewijst al jaren dat engagement voor bio ook kan in kleinere sectoren. Hij heeft met zijn biowijn een unieke positie in het biolandschap. 

Wie? Hugo BernarWat?
Biowijn
Waar?
Tienen
Aantal hectare?
1
Bio sinds?
1994

(een ingekorte versie van dit interview verscheen in Bio Actief 29)

In Tienen, midden in het Hageland, produceert Hugo Bernar al meer dan 20 jaar uitsluitend biologische wijn, zowat als enige in Vlaanderen. Dat doet hij al sinds hij als plaatselijk Velt-voorzitter de kans zag om een hectare grond aan te kopen. Daarvoor had hij al zitten experimenteren met kleinfruit en druiven.

Dat zijn wijn bio moest zijn, daar was Hugo zeker van: "Mijn wijngaard deed ik naast mijn job in de industrie. Daar heb ik genoeg gezien om te weten dat bio de juiste keuze is."In 1993 plantte hij zijn wijngaard aan, anderhalf jaar later konden mensen voor het eerst proeven van Hageling-wijn, van bij de start onder het Biogarantielabel.

"Ik heb in de industrie genoeg gezien om te weten dat bio de juiste keuze is."

Hugo geldt als een van de experts in de Belgische wijnbouw. Hij houdt zich ook bezig met de toelevering van wijnbouwmateriaal, is betrokken in de Belgische wijnsector en staat beginnende wijnbouwers bij met advies.

RESISTENTE SOORTEN
Maar weinigen durven de stap naar bio te zetten. "Biologische wijnbouw is ook niet zo makkelijk," legt Hugo uit. "We zijn destijds begonnen met traditionele druivensoorten, maar pas nadat we omschakelden naar resistente soorten, werd de productie constant. Die soorten zijn 60 tot 80% resistent tegen schimmels, zoals meeldauw en valse meeldauw. Tegen Botrytis is er geen biologisch bestrijdingsmiddel beschikbaar in België. Beginnende wijnboeren houden ook graag vast aan de traditionele druivensoorten zoals Chardonnay, en die zijn in bio nauwelijks rendabel. "

Gangbare wijnbouwers kijken met verbazing naar onze oogsten. "Ze denken soms dat we een wondermiddel hebben tegen bepaalde ziektes. Als ik dan zeg dat ik niets gebruik en dat dat vooral komt door de keuze van druivensoorten en standplaats, dan geloven ze me niet."

PESTICIDENRESIDU'S
Hoe boks je als Belgische wijnbouwer op tegen concurrentie uit Duitsland en Frankrijk, die toch meer bekend staan als wijnlanden? "In het begin deden ze wat lacherig over die wijnboeren uit België, maar intussen weten ze wel wie we zijn.

"Ik vind het wel jammer dat ondanks de Europese wetgeving de bioregels niet overal gelijk zijn. Limieten voor pesticidenresidu’s zijn bij ons strenger dan in Frankrijk en Duitsland. Dat komt door de sterke lobby daar. Anderzijds: in Duitsland moeten ze soms zoveel koper spuiten, terwijl ik met mijn resistente soort daar nauwelijks een beroep op moet doen."

"Vergelijk het aantal pesticidenresidu's in biowijn maar eens met gangbare wijn. Het verschil zit 'm niet in smaak, maar in de innerlijke kwaliteit."

Hugo en Greet houden bij Hageling de touwtjes in handen. Hun garage lijkt wel een laboratorium met alle machines die de vinificatie in goede banen leiden; ook het bottelen gebeurt aan huis. "Wij kampen met plaatsgebrek", lacht hij. Ook de verkoop doen ze rechtstreeks. "Hageling was een tijdje te vinden in Bio-Planet. Door het overaanbod aan goedkopere buitenlandse biowijnen bleken we niet meer interessant. Ik weet heel goed hoeveel mijn wijn hoort te kosten en weiger daar dus aan toe te geven. Uiteindelijk betaal je voor de kwaliteit."

Het precieze verschil tussen bio en niet-bio proef je volgens Hugo niet: "Het gaat vooral om de innerlijke kwaliteit van de wijn. Vergelijk het aantal pesticidenresidu's in biowijn maar eens met gangbare wijn."

Hugo vindt transparantie belangrijk en publiceert op zijn website verschillende elementen. Hij laat zijn wijn ook altijd analyseren in labo's. En dan is er natuurlijk ook de biocontrole die zorgt voor zekerheid.

BIOGARANTIE
Hugo is al jaren Biogarantie-houder en heeft dan ook duidelijke ideeën over waar het label naartoe moet. "Sinds het Europese biolabel bestaat merk je dat Biogarantie een beetje op zoek is naar een bestaansreden. Volgens mij is de oplossing volledig de lokale kaart trekken. Nu mogen ook producten uit het buitenland een Biogarantie-label dragen, en dat vind ik eigenlijk niet kunnen."

"Een goed voorbeeld vind ik 'Bio Van Bij Ons'. " Ondanks het feit dat Hugo Bernar zich altijd erg geëngageerd heeft, merkt hij ook wel dat hij een unieke positie bekleedt. "Ik ben in feite in mijn eentje een sector, en dus heb ik vaak moeten opboksen tegen vooroordelen en lobby's. Het is vermoeiend om voortdurend te moeten herhalen bijvoorbeeld dat natuurwijnen en milieuvriendelijke wijnen niet hetzelfde kwaliteitslabel hebben als biowijn.

In elk geval ben ik blij dat ik destijds voor bio gekozen heb, en dat ik ook altijd klein ben gebleven, ook al had ik af en toe de kans om uit te breiden. Ik ben trots op wat we met Hageling hebben bereikt."

Meer weten?
www.hageling-bio.be