Humus

Het bedrijf van Marc en Bénedicte Verhofstede heet niet toevallig Humus. Hun basisfilosofie? Een gezonde bodem is alles. 

Wie?
Marc en Bénedicte Verhofstede
Wat?
Bioboer en compostadviseur
Waar?
Zulte
Aantal hectare?
10
Bio sinds?
2002

(een ingekorte versie van dit interview verscheen in Bio Actief 30)

Die overtuiging brengen ze naar buiten via persoonlijk bedrijfsadvies, lezingen en workshops en allerlei composteeroplossingen. Marc is zelf ook bioboer, maar ook vanuit dezelfde overtuiging. "Dankzij de boerderij bouw ik expertise en kennis op."

Voor Marc is de bodem de motor van onze voedselkringloop: "Het is het orgaan dat de plant voedt. Zit de bodem niet goed, dan zijn je dieren en gewassen ook niet gezond. Loopt er iets mis met plant of dier, dan kan het dus helpen om naar je bodem te kijken. "

"Eigenlijk hebben we te weinig vertrouwen in de bodem."

De bodem vertelt zelf ook veel. "Te weinig koolstof, verdichting, ziektes: allemaal signalen van de natuur om te zeggen dat er iets verkeerd loopt." "Eigenlijk hebben we te weinig vertrouwen in de bodem: we hebben er pas aandacht voor bij problemen." Volgens Marc moeten we dan ook terug in de grond durven kijken en niet uitsluitend bezig zijn met cijfertjes.

COMPOSTEREN
Maar een bodem herstellen, hoe doe je dat? De juiste bodembewerking, groenbemesters: het speelt allemaal mee volgens Marc. Maar dé oplossing ligt bij hem bij composteren. Hij verdiepte er zich zo'n 12 jaar geleden in en is intussen internationaal actief. Zijn grote inspiratie is de Oostenrijkse familie Lübke-Hildebrandt, die wereldwijd bekend staan als experts in deze materie.

"Ik heb het belang van de bodem ontdekt door zelf te boeren. Ik werkte in het begin met stalmest, maar bleef te afhankelijk van extra meststoffen om mijn bodem goed te krijgen. Een profielput vertelde me dat die stalmest niet verteerd geraakte, omdat er te weinig zuurstof was. Zo is het begonnen."

"Als je fout composteert, dan ben je eigenlijk aan het vervuilen."

Bij het composteren voeg je organisch materiaal toe aan de bodem. Je bouwt als het ware een huis opnieuw op, en dat in 8 à 10 weken tijd. Maar je moet het wel goed doen. "We willen kwaliteitscompost. Het doel is immers de bodem voeden, niet de reststromen weg krijgen." Dat vraagt wat expertise. Marc: "Als je fout composteert, dan ben je eigenlijk aan het vervuilen. Dan verlies je immers veel nutriënten in de vorm van gassen of uitspoeling. Doe je het goed, dan kan je op 3 tot 5 jaar tijd van een arme bodem weer een rijke bodem maken."

BODEMBEHEER
Marc deelt zijn kennis graag, ook buiten de grenzen van bio. Hij hoort van boeren vaak hetzelfde: dat ze weinig tijd hebben. Daar heeft hij begrip voor, al geeft hij ook aan dat je moet kijken naar het resultaat. En vaak weten boeren waar het misloopt. "Als ik met een boer begin te praten over zijn bodem, dan merk je vaak dat hij tijdens het eerste gesprek al beseft wat er beter kan."

Een goed bodembeheer is ook iets waar de overheid nog van overtuigd moet worden. "De overheid wil wel aandacht voor de bodem, maar ze stellen dan oplossingen voor als minder bandenspanning. Dat helpt misschien wel, maar er spreekt weinig visie uit. We moeten gewoon opnieuw contact maken met de grond, ook in de gangbare sector. We maken wel vooruitgang, maar het zou sneller mogen gaan."

MEER WETEN?
www.bio-compost.be