Kristof Moyaert

Wie?
Kristof Moyaert
Wat?
Groente- en kruidenteelt
Waar?
Poperinge
Aantal hectare?
+/- 12 ha
Bio sinds?
Eind jaren 1980

In de Westhoek, op nog geen 200 meter van de Franse grens, teelt Kristof Moyaert industriegroenten als prei en boerenkool, zoete aardappel en biologische kruiden (basilicum, bieslook, waterkers, enzovoort). Maar zijn carrière als bioboer heeft hij te danken aan de fiets.

Kristof: “Tijdens mijn trainingstochten als amateurwielrenner vielen de nicheteelten (bieslook, pompoen, …) van biopionier Hugo Claes mij altijd op. Via-via leerde ik hem kennen. Door zijn visie op landbouw begon het bij mij ook te kriebelen om te gaan boeren. Door mijn schoonbroer, die bioteler was, stond ik al open voor bio. Ik ben een boerenzoon en had wel een landbouwopleiding gevolgd, maar ik werkte op dat moment in de voedingsindustrie.”

DURVEN INNOVEREN

Kristof begon freelance te helpen bij Hugo en huurde in 2013 een aantal hectare als zelfstandige in bijberoep. Zo rolde hij het bedrijf in tot een volledige overname in 2018. Wat Kristof leerde van Hugo? Durven innoveren. “Hugo deed altijd dingen die een ander niet deed. Als iemand zei dat basilicum telen in volle grond niet ging, dan bewees hij het tegendeel. Zo probeer ik het ook te doen. Ik teel bv. zoete aardappel en yakon. Het duurt toch zo’n 5 jaar voor je zo’n nieuwe teelt helemaal in de vingers hebt.”

"De droogte is in deze regio een groot probleem."

De kruiden gaan naar een industrieel verwerker. Kristof: “Kruidenteelt is erg uitdagend op het vlak van onkruidbestrijding, en het vraagt bovendien erg veel water. De droogte in onze regio is dus een groot probleem. Ik heb het geluk om twee grote vijvers te hebben en beken in de buurt, maar toch is het maar de vraag welke teelten op termijn nog kunnen. Dat speelt hier bij heel veel boeren. Ze gaan op zoek naar andere mogelijkheden. De wijnbouw is met bijna 50 ha in deze regio uitgegroeid tot een volwaardige landbouwtak.”

“Voor een deel van de kruiden ben ik BioSuisse-gecertificeerd. Voor dat label, vooral te vinden op de Duitse en Zwitserse markt, moet ik een heel natuurplan maken: broedplaatsen voor insecten, nestkastjes, bijenkasten. Ik vind dat landbouw op het vlak van biodiversiteit een voortrekkersrol heeft.”

KORTE EN LANGE KETEN
Voor de groenten zet Kristof doelbewust in op twee kanalen. Een groot deel gaat naar industriële verwerking, de pompoenen en zoete aardappels zijn bedoeld voor de versmarkt in Noord-Frankrijk. “In de industrie ligt de prijs lager, maar omdat alles in één keer wordt geoogst win je wel veel tijd. De korte keten is tijdsintensiever, maar geeft als ik eerlijk ben wel iets meer voldoening.”

Kristof is een groot pleitbezorger voor samenwerking. “Ik werk nauw samen met mijn buurman, die ook een paar hectare heeft omgeschakeld. Officieel zijn we twee aparte bedrijven, maar in de realiteit is de grens erg dun. We hebben een gezamenlijk machinepark en ook de teeltrotatie plannen we samen.”

In bio merkt hij sowieso meer openheid en de wil om samen te werken. Hij is een groot fan van de Biobedrijfsnetwerken, waar boeren openlijk hun ervaring delen. Die aanpak realiseert hij ook op kleinere schaal. “Toen er vanuit de industrie de vraag kwam om 15 hectare boerenkool te telen, staken we met enkele biotelers de koppen bij elkaar. We bouwen met hulp van Lieven Delanote van Inagro teeltexpertise op en maken afspraken over levertijdstip en homogeniteit. Ik werk ook samen met bioboer Karel Dewaele voor de versmarkt. We zetten samen pompoenen af, zodat onze afnemer langer pompoenen kan aanbieden aan zijn klanten.”

Kristof is blij dat hij destijds de stap heeft gezet naar een voltijds boerenbestaan. “Mensen verklaarden me gek, maar sinds ik boer ben, heb ik nog geen moment gedacht aan mijn pensioen.”