Land, Farm & Men

WIE? 
Eddy Montignies & Isabelle Coupienne
WAT?
Teelt en vermarkting van landbouwproducten
WAAR?
Wallonië
HOEVEEL?
± 250 ha in 2017

Aan de andere kant van de taalgrens woont Eddy Montignies, die verschillende akkerbouwproducten vermarkt, waaronder peulvruchten. Als technisch adviseur in de biologische akkerbouw zocht hij lang naar een oplossing om de typische vruchtwisseling op een biologisch akkerbouwbedrijf (aardappelen, voedergranen, grasklaver …) uit te breiden met andere teelten.

Eddy: “Ik wou de bodemvruchtbaarheid op peil houden met een zo gering mogelijk gebruik van externe meststoffen. Dat kan via nieuwe teelten. Alleen botste ik bij de introductie van nieuwe gewassen vaak op de beperkte afzetmogelijkheden.”

AFZET ZOEKEN
Samen met Isabelle Coupienne richtte hij daarom in 2014 Land, Farm & Men op, dat zich bezighoudt met het vinden van afzet voor die nieuwe teelten.

Het eerste seizoen teelden ze quinoa en cameline (of huttentut, een oliehoudend gewas) op 26 ha. Ondertussen telen ze in samenwerking met 15 à 20 biologische akkerbouwers ook haver, boekweit, eenkoorn, rogge en linzen op zo’n 150 ha.

De akkerbouwers krijgen deskundig advies van Eddy. Land, Farm & Men koopt de oogst op en verkoopt die, al dan niet verwerkt tot bijvoorbeeld olie (cameline), graanvlokken of meel (rogge, haver, boekweit). Eddy: “Cameline-olie is rijk aan antioxidanten en a-linoleenzuur waarbij de verhouding aan omega-6/omega-3 vetzuren ideaal is. Quinoa is rijk aan eiwitten, bevat geen gluten en bevat alle essentiële vetzuren.”

"Meewerken aan de integratie van mensen op de arbeidsmarkt past helemaal bij de waarden van ons bedrijf."

Het verwerkingsproces bestaat uit verschillende stappen, zoals drogen, reinigen, sorteren (mechanisch en optisch), pellen en tot slot malen, vlokken maken of persen. De eindproducten worden in een maatwerkbedrijf met de hand verpakt.

“Meewerken aan de integratie van mensen op de arbeidsmarkt past helemaal bij de waarden van ons bedrijf”, aldus Isabelle Coupienne. Isabelle en Eddy vinden de lokale verankering van het bedrijf en het centraal stellen van mensen bijzonder belangrijk. Door uitdrukkelijk voor Belgische producten te kiezen, ondersteunen ze de lokale economie. Ook zetten ze bewust in op akkerbouwteelten voor humane consumptie en niet op veevoedergewassen. De producten van Land, Farm & Men worden gecommercialiseerd onder de naam “Graines de Curieux”.

 

VERWERKING IN BELGIË
“Jammer genoeg moeten we voor de verwerking vaak nog uitwijken naar het buitenland. Volgend jaar willen we samen met andere bedrijven en met de steun van het Waalse gewest een ontvangst- en verwerkingseenheid voor granen en peulvruchten in gebruik nemen.”

Nieuw in 2015 was de teelt van linzen. In een mengteelt met cameline zaaiden ze 10 hectare uit. Door 2 gewassen gemengd te telen, is een hogere opbrengst haalbaar dan de som van beide teelten apart. Na de oogst worden beide producten eenvoudig uit elkaar gezeefd. In België is de teelt van linzen minder gekend, maar Eddy heeft er goede ervaringen mee. Linzen hebben een hoog gehalte aan kwaliteitsvolle eiwitten en aan micronutriënten.

In de toekomst willen Eddy en Isabelle verder diversifiëren en meer nieuwe producten op de markt brengen. De nieuwe verwerkingseenheid in 2017 zal ongetwijfeld nieuwe kansen scheppen voor het bedrijf.

Meer weten?
www.landfarmandmen.be