Lekker Gec

Wie biologisch wil eten in de Gentse binnenstad, kan terecht bij Lekker Gec. Zij kiezen voor Biogarantie om hun engagement voor bio te tonen. 

Wie?
Laura Bracke
Wat?
Biologisch restaurant
Waar?
Gent
Bio sinds?
2008

Gent heeft met Lekker GEC een honderd procent biologisch restaurant. Hun vaste stek, recht tegenover het station van Gent Sint-Pieters, wordt momenteel gerenoveerd. We ontmoeten medewerker Laura in hun tijdelijke onderkomen in het centrum van de stad.

De keuken van Lekker GEC is volledig veganistisch. Laura: “Het doel van Lekker GEC is altijd geweest om vegan toegankelijk te maken. In het begin waren we een vzw die volledig draaide op vrijwilligers, maar in 2013 hebben we ervoor gekozen om een coöperatie met sociaal oogmerk (CVBA-SO) te worden. Zo konden we verder groeien en tegelijkertijd onze maatschappelijke rol blijven spelen. Naast onze vaste medewerkers, die ook mee in het bestuur zitten, begeleiden we mensen in het vinden van een plaats op de arbeidsmarkt.”

“Door de coöperatie zelf in handen te hebben, zijn we ook verantwoordelijk voor onze eigen doelstellingen. We stellen onszelf regelmatig in vraag. Zo is het met het huidige pand bijvoorbeeld verleidelijk om de piste van een tweede locatie te verkennen. We moeten dan bekijken welke impact dat heeft op onze samenwerking en onze doelstellingen. Groeien op zich is geen doelstelling.”

MAATSCHAPPELIJKE VERANTWOORDELIJKHEID
De focus op volledig plantaardige maaltijden betekent volgens Laura niet dat mensen het gevoel krijgen dat ze zichzelf iets ontzeggen. “Het moet ook gewoon lekker zijn. Wij gaan wel op zoek naar alternatieven voor grote merken en hebben dus biologische cola en een ruim assortiment biobieren op de kaart staan. En we maken één uitzondering op onze vegan filosofie: we bieden kaas aan bij de spaghetti.”

Die maatschappelijke verantwoordelijkheid wordt ook doorgetrokken in de rest van de bedrijfsvoering. Zo betalen klanten in Lekker GEC een startprijs van 2 euro voor een warme maaltijd en 1 euro voor een koude maaltijd. Vervolgens scheppen ze zelf op en betalen ze de rest van hun maaltijd volgens gewicht: “We bieden elke dag een buffet aan met minstens zes deelgerechten. Die zijn heel divers, maar samen vormen ze een volwaardige maaltijd. Door mensen zelf hun bord te laten samenstellen, krijg je minder verspilling en een eerlijkere prijs. Het is een concept dat in andere landen zijn nut al bewezen heeft, maar wij waren de eersten die dit in België invoerden.”

VERWACHTINGEN KLANTEN
De keuze om met gecertificeerde biologische producten te blijven werken kwam door de klanten. Zij vonden dat erg belangrijk. “Door het Biogarantie-certificaat te halen, bewijzen we ook dat we aan hun verwachtingen voldoen.”

“Het aanbod in bio is ruim genoeg en blijft evolueren. Zo zien we steeds meer bulkverpakking, al is dat niet voor elk product beschikbaar. Biologische sojaroom of kappertjes zijn bijvoorbeeld niet te vinden in bulk.” Laura vindt het alleen jammer de certificatie ook betekende dat er geen groenten uit eigen tuin meer gebruikt kunnen worden. “We hebben ook sommige leveranciers die niet gecertificeerd zijn moeten teleurstellen.”

"Het aanbod in bio is ruim genoeg en blijft evolueren."

Naast biologisch kijkt Lekker GEC nog naar andere criteria. Laura: “We werken graag met lokale producten, maar ook zonder daarin rigide te zijn. En de seizoenen spelen ook een rol. Voor de aankoop van producten kijken we naar een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Kwaliteit betekent jammer genoeg ook hanteerbaarheid. Kromme wortels verwerken in de keuken is voor ons moeilijker.”

Meer weten?
www.lekkergec.com