Magic Chocolates

Wie?
Ines De Backer en Helga De Ridder
Wat?
Biochocolade
Waar?
Wetteren
Bio sinds?
2014

Magic Chocolates werd in 2014 opgericht door twee ingenieurs, die er met hun allergeenvrije chocolade voor wilden zorgen dat iedereen van chocolade kon smullen. Drie jaar later beslisten ze om het bedrijf over te laten aan Ines De Backer en haar moeder Helga De Ridder: “We namen de klanten en de receptuur over, en verhuisden naar een nieuw gebouw in Wetteren. Dat was niet alleen dichterbij, we hadden die ruimte ook nodig om te kunnen groeien.”

“Wij waren toen op zoek naar een nieuwe uitdaging. Omdat we geen ervaring hadden in de voedingsindustrie, moesten we op korte tijd heel veel bijleren onder meer over wetgeving. Maar we zijn blij met de keuze: we zijn ook een echt familiebedrijf, in drukke periodes bijgestaan door productiemedewerkers.”

ALLES HANDGEMAAKT
Opvallend: bij Magic Chocolates maken ze de chocolade zelf. Dat gebeurt niet vaak. Helga: “We hebben de cacaoplantages in Peru zelf bezocht: deze kleinschalige coöperaties plaatsen kwaliteit boven kwantiteit. Ze doen ook niet aan kinderarbeid. In ons atelier maken we alle producten met de hand. Daarom dragen we het HIB-label, wat staat voor Handmade In Belgium.”

Ze blijven daarnaast ook bewust kiezen voor bio, zelfs als dat soms de mogelijkheden beperkt. “We werken veel onder private label en veel van onze klanten zoeken niet per se naar bio. Doordat alle schakels worden gecontroleerd, heeft dat wel een invloed op de prijs van het eindproduct. Maar we blijven eraan vasthouden omdat we er in geloven.”

De combinatie bio en allergeenvrij maakt de zoektocht naar grondstoffen niet altijd even makkelijk. Maar het resultaat mag er zijn: chocolade met een cacaogehalte tussen 47 en 93 procent: “Die smaakt zachter dan je zou verwachten. Vorig jaar ontvingen we daar nog een prijs voor in het Verenigd Koninkrijk.”

Intussen breiden ze het assortiment uit, onder meer met chocopasta: “Daar zijn we trots op, al was het een hele zoektocht. Je zoekt naar een product dat enerzijds niet te lopend is, anderzijds ook niet hard. Dat is veel proberen.” Ze werken ook samen met Ooja, biologische chocoladesticks die allergeenvrij zijn. Ook belangrijk zijn de chocoladen figuurtjes voor Sinterklaas. “Op zulke momenten krijgt elk kind chocolade. We zijn blij dat we ook kinderen met een allergie dat plezier kunnen geven.”

PRIVATE LABEL IN HET BUITENLAND
De producten van Magic Chocolates zijn onder eigen naam vooral te vinden in biowinkels in Vlaanderen. In de meeste buurlanden werkt Magic Chocolates onder private label. Ines: “We willen de volgende jaren nog meer inzetten op export binnen Europa. Voor 2020 keken we naar groei op de Waalse markt, maar dat viel wat in het water door corona. We doen immers veel tastings om mensen ons product te leren kennen, en dat is met de huidige omstandigheden niet mogelijk.”

Toch bleef de verkoop stabiel, ook via de webshop. Ook daar willen ze meer op inzetten in de toekomst. Helga: “En bij al die plannen vergeten we de slogan van Magic Chocolates niet: Magic chocolate made by people who care about health, animals and environment.”

Meer weten?
www.magic-chocolates.be

Foto's: Astrid Agemans