Maya Seitan

Op zoek naar seitan of tofu van eigen makelij? Bij Maya Seitan in Hasselt produceren ze deze populaire vleesvervangers op een zo duurzaam mogelijke manier. 

Wie?
Iete Heytens en Michel Corthouts
Wat?
Producent van onder meer seitan en tofu
Waar?
Hasselt
Bio sinds?
1992

Biologische vleesvervangers zijn populair. Maya Seitan produceert al sinds begin jaren 1990 biologische seitan. Iete: "Mijn echtgenoot Michel begon in 1992 samen met een vriend op zeer kleine schaal met de productie van seitan. 2 jaar later verhuisden we naar Hasselt en stapte ik mee in de zaak."

"Bij de opstart van het bedrijf, zijn we vertrokken vanuit een macrobiotische filosofie. Daarom stond van bij begin vast dat we met bioproducten zouden werken", zegt Iete. "Ik werkte daarvoor in een reclamebureau en heb nog etiketten ontworpen voor herbiciden en pesticiden. Het verbaasde me hoeveel waarschuwingen er op die etiketten stonden. Ongeacht de sussende toon vanuit de industrie zelf, ben ik ervan overtuigd dat die producten op langere termijn veel schadelijker zijn dan we denken."

TOFU, SEITAN EN MOCHI
Het assortiment bestaat intussen uit meer dan alleen seitan of de afgeleiden daarvan. Zo produceert Maya Seitan nu ook tofu en mochi, een gestampte zoete rijstkoek. Ook de productie van tempeh wordt overwogen.

Voor de productie van seitan is tarwe nodig, voor tofu is soja nodig. Voor de grondstoffen werkt het bedrijf het liefst lokaal, al blijkt dat niet eenvoudig.

"Niet alle tarwe is geschikt voor seitanproductie. We zijn van plan om bij de provincie Limburg een project in te dienen: we zoeken boeren die de tarwevariëteit willen telen die we zoeken. Omdat we biologisch gecertificeerde tarwe willen, zal dat misschien nog wel even duren. Een geïnteresseerde, gangbare boer zit namelijk eerst met een omschakelingsperiode van drie jaar. Daarnaast moeten we zorgen dat de prijs voor alle partijen economisch haalbaar is. Het project zit nog maar in zijn opstartfase. We brengen in kaart aan welke eigenschappen de tarwe moet voldoen om er goede seitan van te kunnen maken. Ook onze soja, die nu een EcoSocial-label heeft, zouden we graag lokaal inkopen."

DUURZAAMHEID VOOROP
Dat Maya Seitan duurzaam werkt, merk je ook in de manier waarop het bedrijf met reststromen omgaat. "Seitan wordt gemaakt van tarwebloemdeeg. Het zetmeel wordt weg gewassen en de overgebleven gluten worden gekookt in een bouillon van gember, sojasaus en kruiden. Maar wie logisch nadenkt, ziet dat het zetmeel een erg nuttig restproduct is. “De reststromen hergebruiken wij het liefst binnen ons eigen bedrijf. Zo wordt het zetmeel dat wegspoelt bij de productie van seitan gebruikt om te paneren, voor het deeg van onze satés en als bindmiddel voor sauzen. "

"Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de reststromen."

"Zelfs dan blijft nog heel wat over, maar we hebben een oplossing gevonden. Brouwerij Jessenhofke gebruikt ons zetmeelwater als brouwwater voor hun Maya-bier. Ook het Arvum-bier van Pieter Coopmans (Herkenrodeboer) maakt gebruikt van onze reststromen."

Het sojaschroot van de tofuproductie dient als veevoeder. "We moesten het schroot bij het FAVV laten registreren als veevoederingrediënt en dat bracht heel wat administratie met zich mee. Eigenlijk willen we deze reststroom hoogwaardiger verwerken, maar denkpistes uitwerken kost tijd en geld. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kijken we altijd naar de reststromen."

Ook energie wil het bedrijf liefst zo efficiënt mogelijk produceren. " We zouden graag de warmte recupereren die vrijkomt tijdens de productie. En we overwegen ook zonnepanelen. Al is dat voor een klein bedrijf als het onze, momenteel een erg grote investering."

CONTACT MET KETEN


Maya Seitan is geen anoniem bedrijf en zoekt naar contact met iedereen in de keten, van producent tot klant. "We leveren zelf aan een paar winkels, waardoor we rechtstreeks feedback krijgen. En we organiseren kooklessen, die ons een beter inzicht geven in de denkwereld van de consument. Het is enorm verrijkend: mensen denken op een heel verschillende manier over voeding."

In de toekomst wil Maya Seitan die persoonlijke band op alle vlakken uitbouwen. "Op een ambachtelijke manier kwaliteitsproducten afleveren, blijft het allerbelangrijkst. Maar we blijven zoeken naar manieren om onze ingrediënten zo lokaal mogelijk te kopen en een persoonlijke band te creëren met de hele keten, van boer tot afzetkanaal."

"Voedsel moet levend zijn en de nodige goede bacteriën bevatten."

De kleinschaligheid van hun bedrijf geven ze niet op, want het past bij hun filosofie: "We blijven bewust een kleiner bedrijf, omdat we graag levende voeding op een ambachtelijke manier willen produceren. Zo kunnen we de kwaliteitsvolle producten afleveren, die onze klanten verwachten."

MEER WETEN
www.maya-seitan.be

Foto's: Sophie Nuytten