OHNE

Wie?
Alexia Coppens, Sophie en Emmanuelle Deren, Lieselotte Van der Linden
Wat?
Verpakkingsvrije winkelketen
Waar?
Oost-Vlaanderen
Bio sinds?
2019

Sophie Deren leerde verpakkingsvrije winkels kennen tijdens een reis in de VS. Samen met haar zus Emmanuelle maakte ze plannen om dat concept naar ons land te vertalen. Via via kwamen ze in contact met Alexia Coppens en een vriend. Sophie: “Uiteindelijk werkten we het project uit met vijf gelijkgestemden, waarvan iemand intussen is gestopt. In 2015 werd ik zaakvoerder van de eerste Ohne-winkel in Gent.”

Vijf jaar later is Ohne een coöperatie met vijf winkels (Zwalm, Nevele, Aalst en 2 in Gent) en kwamen er nog mensen aan boord. Lieselotte kwam in eerste instantie gewoon tips vragen voor haar verpakkingsvrije winkel in Zwalm, maar besliste om ook onder de Ohne-vlag te varen. “Daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Je hebt een klankbord en profiteert als starter enorm van het bestaande netwerk. Bovendien moet je niet van nul een assortiment opbouwen.”

IDEALE AANKOOPVOLUME?
"Dat assortiment is een uitdaging”, legt Sophie uit. “We vertrekken vanuit bulk. We willen niet alleen voor de klant, maar ook voor onszelf verpakkingen vermijden. Maar wat is bijvoorbeeld het ideale aankoopvolume? Voor rijst is 25 kilogram ideaal, voor kruiden ligt dat eerder op 500 gram. Er moet ook een hoge rotatie zijn om de versheid te garanderen. Dat leer je allemaal gaandeweg.” Voor sommige producten blijft het moeilijk om ze in verpakkingsvrije vorm aan te bieden, zoals passata of chips.

“We dromen dat er overal verpakkingsvrije winkels te vinden zijn.”

Hoewel het verpakkingsvrije element primeert, is dat niet het enige criterium voor Ohne: “We kiezen ook voor lokaal, duurzaam en biologisch. Zo’n 90 procent van ons assortiment is bio. De uitzonderingen zijn vooral lokale, ambachtelijke producten. Elke winkel bepaalt dat zelf.”

Dat deze winkels voor sommige mensen een drempel zijn, beseffen ze wel. “Toch komen er elke dag wel nieuwe mensen op ontdekking. Die zijn dan altijd aangenaam verrast. Veel mensen denken dat ze enorm goed georganiseerd moeten zijn om altijd verpakkingen bij te hebben, maar met een paar stoffen zakjes kom je soms ook al ver. Het gaat ook om een mentaliteitsverandering.”

COÖPERATIEF MODEL
Door voor een coöperatief model te kiezen, werden bepaalde zaken makkelijker. Alexia: “We kunnen niet alleen voordeliger aankopen, we hebben ook meer invloed doorheen de keten. Zo zorgen we ervoor dat bedrijven meer zoeken naar alternatieven voor hun verpakkingen, zoals retouremmers voor koekjes.” De coöperatie neemt ook overkoepelende taken als administratie of communicatie voor een deel op zich.

Voorlopig zitten ze aan vijf winkels, een zesde opent in oktober in Ternat. Om voldoende meerwaarde te creëren mikken ze in eerste instantie op tien winkels. Alexia: “We zijn nog volop aan het uitzoeken hoe ver we daar in willen gaan. Ons doel is niet om overal in Vlaanderen Ohne-winkels te hebben, al dromen we wel van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp. Onze winkels moeten dicht bij consumenten te vinden zijn, want te veel verplaatsingen zijn ook niet duurzaam.”

Meer weten?
www.ohne.be