Rawijs

Wie?
Alex Floré en Linda Boone
Wat?
CSA-boerderij
Waar?
Lochristi
Aantal hectare?
2,5 hectare
Bio sinds?
2013

Tot 2012 kon je op de terreinen van Rawijs het sierteeltbedrijf van Alex Floré en Linda Boone vinden. Maar in juni van dat jaar leerden ze CSA kennen. “In de sierteelt draaide alles om groei. We waren afhankelijk van afnemers die zelfs niet meer op het bedrijf kwamen en voelden ons geïsoleerd.”

Het CSA-model sprak hen zo aan dat ze nog geen 2 maanden later beslisten om er zelf mee te beginnen. “Het eerste jaar combineerden we het nog met sierteelt, maar dat bleek niet nodig: na de eerste infodag hadden we maar liefst 300 kandidaten voor 200 plaatsen.”

Vandaag is Rawijs met 395 deelnemers een van de grotere CSA-boerderijen in Vlaanderen. Nu krijgen ze erkenning voor hun werk. Alex: “Vroeger kwamen oude mannen zagen over de prijs, nu zeggen jonge moeders hoe lekker ze onze groenten vinden.” Ook het gemeenschapsgevoel vinden ze fijn. “Onze deelnemers organiseren kookworkshops in onze serrekeuken, maar daar stopt het niet. Onze deuren staan ook open voor schoolbezoeken, Landwijzer-stagiairs en mensen met een mentale beperking die af en mee komen werken.”

ALTIJD BIJLEREN
Alex en Linda werkten in de sierteelt al milieubewust, maar biologische groenten telen is natuurlijk iets helemaal anders. Daarom zochten ze al snel begeleiding bij Inagro voor de buitenteelten en PCG voor de serreteelt. Ook nu nog leert Alex graag bij tijdens de Biobedrijfsnetwerken: “Ik steel graag met mijn ogen en collega’s mogen ook altijd hier komen kijken.”

Hun sierteeltverleden biedt heel wat voordelen: “Dankzij de serres kunnen we het hele jaar rond groenten aanbieden. Bovendien zijn er overal ondergrondse leidingen voor water voorzien, die bovendien elektrisch gestuurd worden. En we hebben de ruimte om zelf onze groenten op te kweken.”

"Ik maak mijn eigen schoffelmachines."

In samenwerking met de vzw Vitale Rassen vermeerderen Alex en Linda ook vitale groenterassen zoals de Mechelse bloemkool. “Ook onze tomaten vermeerderen we voor een groot deel zelf.”

Alex gaat graag zelf aan de slag voor zijn landbouwmachines. “Ik heb een rolstoel omgebouwd tot een onkruidbrander en maak ook mijn eigen schoffelmachines. Dat is een stuk goedkoper.” Met zijn ontwerp won hij in 2018 nog een prijs op de Techniekdag van CCBT.

CSA-NETWERK
CSA-boerderijen onderling verbinden zich via het CSA-netwerk, dat sinds dit jaar ondersteund wordt door de Vlaamse overheid. “Binnen het netwerk delen we informatie over teelten en machines maar ook over financiën en over waar we met CSA naartoe moeten.”

Die collegialiteit tussen de boeren is een sterkte, en dat is nodig. “Er komen regelmatig CSA-boerderijen bij, die soms in dezelfde regio opereren. We kunnen elkaar versterken, maar je mag andere CSA-boeren niet uitsluiten, neem hen op als collega’s.”

Een van de moeilijkheden aan CSA is de prijs. “Eigenlijk zijn onze oogstaandelen te goedkoop voor wat onze deelnemers krijgen. Onze serres kosten veel aan belastingen, en je kan dat ook niet allemaal doorrekenen. We lossen dat deels op door mensen die het financieel aankunnen de kans te geven om tot 25 euro extra te betalen. 50 deelnemers deden dat ook effectief.”

Intussen wordt ook aan de toekomst gedacht. Alex: “Ik heb 45 jaar dienst en ben dus met pensioen. Toen we met Rawijs begonnen, stonden we niet stil bij de toekomst van het bedrijf na ons. Maar veel mensen willen dat het blijft bestaan en dus zijn we samen met acht deelnemers een coöperatie aan het opstarten, onder begeleiding van Febecoop.” Maar, zo benadrukken Alex en Linda, voorlopig doen we nog wel een tijdje verder om de overname te begeleiden.

In die 7 jaar is Rawijs opengebloeid als bedrijf. “Deelnemers van het eerste uur herinneren er ons soms aan hoeveel kwalitatiever onze groenten vandaag zijn. We zaten met een dode bodem, die dankzij biomest van een geitenhouder in de buurt weer een gezonde bodem is geworden. Vandaag zijn we een gezond bedrijf. Daar kunnen we alleen maar trots op zijn.”

Meer weten?
www.rawijs.be
www.csa-netwerk.be