Staveshof

Wie?
Bart Van der Straeten
Wat?
Biologische appelen en peren
Waar?
Lebbeke
Aantal hectare?
18
Bio sinds?
2015

Als je Bart vijf jaar geleden verteld zou hebben dat hij vandaag voltijds biologisch fruitteler zou zijn, zou hij dat eens weggelachen hebben. Toch is dat precies waarmee de voormalige ambtenaar vandaag zijn dagen vult: “Ik was altijd wel gepassioneerd door fruitteelt en hielp tijdens vakanties af en toe al mee op een fruitbedrijf in onze buurt. In 2015 wilden mijn vrouw en ik met die passie aan de slag. We plantten een hoogstamboomgaard en kweekten schapen en kippen, waarvan we het vlees rechtstreeks verkopen. Op basis van de keuzes die we maakten, was het een logische stap om ons ook biologisch te laten certificeren.” Zo ontstond Staveshof.

Voltijds boer werd Bart echter pas twee jaar later. “Boeren deed ik eerst in bijberoep. Maar in 2017 leerden we Leon kennen, een gangbare fruitteler die een overnemer zocht. We hapten toe, maar vroegen aan Leon of hij nog een paar jaar mee aan boord wou blijven. Een andere voorwaarde was dat we zouden omschakelen naar bio. Daar stond Leon voor open. Hij zou hetzelfde doen in mijn situatie, zei hij me.”

IN OMSCHAKELING
Vandaag zijn er dus twee bedrijven. Het bedrijf dat hij samen met Leon uitbaat, zit deels in eerste jaar bio, deels in eerste jaar omschakeling, en levert voornamelijk appelen en peren aan de veiling. Een klein deeltje wordt verkocht aan Staveshof om rechtstreeks te verkopen aan consumenten via de hoevewinkel of Buurderijen. Bart: “Via Staveshof verkopen we ook onze eigen fruitsappen. Voor het vlees werken we op bestelling. Dat wordt trouwens niet biologisch verkocht. De dieren zijn wel biologisch gecertificeerd, maar omdat er geen biologisch slachthuis in de buurt is, verkopen we het vlees gangbaar. Omdat we met rechtstreekse verkoop werken, kunnen we dat ook uitleggen aan onze klanten.”

"Er is niet echt een markt voor omschakelfruit."

Als nieuwe teler staat Bart voor verschillende uitdagingen, al dan niet van voorbijgaande aard. Zo is de omschakelperiode minder vanzelfsprekend dan gedacht. “Er is niet echt een markt voor omschakelfruit. We hebben dit jaar het geluk dat er in de gangbare sector een tekort aan appelen was, zodat we onze appelen toch tegen een aanvaardbare prijs hebben kunnen verkopen. Maar voor de peren is het al een stuk lastiger.”

Een ander werkpunt is arbeid. Bart: “Ik heb eerst geïnvesteerd in machines, om de efficiëntie te verhogen. Vroeger was er op het bedrijf enkel nood aan externe arbeidskrachten tijdens de plukperiode. Nu we ook sorteren op het bedrijf en er hier dus de hele winter door mensen aan de slag moeten, zal dit niet houdbaar blijven. Zoals bij andere bedrijven zullen we wellicht wel eens de stap zetten naar buitenlandse seizoensarbeiders.”

NAAR MEER RESISTENTE RASSEN
Tot slot zijn er nog de teelttechnische problemen. Bart heeft op zijn bedrijf op een perceel oudere appelbomen last van bloedluis, die ervoor zorgt dat er daarop nauwelijks oogst is. Bart: “Sowieso wil ik deels een switch maken naar meer schurftresistente rassen, die zijn geschikter voor bio. En dan is er nog de droogte, die voor kleiner fruit zorgt. En dat zorgt dan weer voor mogelijke afzetproblemen in de toekomst. De druk die de lange keten legt op vormvereisten wordt groter. Een kleinere peer is daarom niet minder lekker.”

Gelukkig staat Bart er niet alleen voor. Hij kan teren op de jarenlange ervaring van zijn collega-telers in de vakgroep Biofruit. “Als nieuwkomer ben ik daar met open armen ontvangen. We wisselen heel wat kennis uit, en iedereen is transparant over zijn problemen en oplossingen. Het is fijn om te kunnen leren van de eerste generatie biotelers. Die moesten 20 jaar geleden alles zelf uitzoeken.”

Bart is blij met de stap die hij heeft gezet: “Ik ben nog geen moment met tegenzin opgestaan. Ik ben blij dat het allemaal aan het lukken is.”

Meer weten?
www.staveshof.be