Vrijselhof

Wie?
Joe Dieryck
Wat?
Biologische varkens en eieren
Waar?
Kontich
Aantal hectare?
17 hectare
Bio sinds?
2017

In tijden van klimaatverandering en steeds langere periodes van droogte wordt boeren een uitdaging. Dat besefte ook Joe Dieryck. Hij werkte een landbouwmodel uit dat hierop een antwoord wil bieden. Samen met zijn vrouw Christie probeert hij dat concept nu in de praktijk om te zetten.

De bedoeling is dat het Vrijselhof een volledig gesloten bedrijf wordt, met onder meer groenteteelt, een boomgaard, landbouwdieren en zelfs vissen- en algenkweek. “Die boomgaard willen we vanaf het zaad van oude rassen opkweken. Zo zijn de bomen 100 procent aangepast aan de bodem en ook sterker. We hopen dan binnen de 10 jaar een eerste keer te kunnen oogsten.”

HERSTELLENDE LANDBOUW
Maar alles gaat stap voor stap. Van groenten en fruit is nog geen sprake. Vandaag leeft Joe vooral van de verkoop van varkensvlees en eieren. Joe: “Dat is eigen aan onze unieke aanpak. Omdat de staat van de bodem zo essentieel is voor ons plan, hebben we de eerste drie jaar aan herstellende landbouw gedaan. Dat was nodig, want de grond zat helemaal vast. Met de hulp van eigen compost en gewassen die de grond helpen losmaken hebben we nu een bodem die er mag staan op het vlak van waterhuishouding, zuurtegraad en biologisch leven. Zo is hij gewapend voor de toekomst.”

Joe heeft op voorhand alles goed bedacht: “We hebben duidelijke doelstellingen op korte en lange termijn. Die worden elk jaar afgetoetst. Binnen 30 jaar zou het bedrijf er helemaal moeten staan. Ik besef dat dat lang is, maar het is volgens mij de enige manier waarop we het goed kunnen doen. Gelukkig staan mijn aandeelhouders volledig achter mijn project. Ze geven me dus ook de tijd en financiële ruimte om dit te realiseren. ” De dierlijke producten verkoopt Joe op dit moment via Voedselteams, de Buurderijen en thuisverkoop. Daarvan kan hij naar eigen zeggen leven. 

PIONIERSBEDRIJF
Het contact met de consument is erg belangrijk. Joe: “Mensen moeten zich bewust zijn van het belang van voeding. En eerlijke landbouw. Zolang we minder dan 10 procent van ons inkomen aan eten willen geven, zitten we in een doodlopend straatje, hoeveel mensen er ook boeren zoals ik. Als een klant een eerste keer op het bedrijf komt, trek ik daar een uur voor uit. Zo kan ik hem vertellen waar we naartoe willen en waarom we zo bezig zijn met onze bodem.”

"Mensen moeten zich bewust zijn van het belang van voeding. En eerlijke landbouw."

Joe beschouwt het Vrijselhof als een pioniersbedrijf, dat ook andere boeren moet kunnen inspireren. “Zelfs als je maar 1 hectare hebt, kan je in principe met ons model aan de slag. Ons plan is ook geen geheim, iedereen mag het inkijken. Maar we willen vooral kunnen aantonen dat onze aanpak ook rendabel kan zijn.”

Joe beseft dat hij misschien overkomt als een dromer. “Die heb je ook nodig natuurlijk. Iemand van het slachthuis heeft wel eens gezegd dat wij hier poëzie verkopen. Dat lijkt me een goede omschrijving voor wat we proberen te doen op het Vrijselhof.”

Meer weten?
info@vrijselhof.be