Bedrijf in de kijker

Sinds november 2019 kunnen mensen uit Ieper voor hun biologische groenten en fruit terecht in Bio 550, de biowinkel van Eni Beka.

Drie jaar geleden namen Ines de Backer en haar moeder Helga De Ridder Magic Chocolates over. Ze willen er met hun allergeenvrije chocolade voor zorgen dat iedereen van chocolade kan smullen.

Bioboer Luc Hollands uit de Voerstreek is melkveehouder, voorzitter van Biomilk.be en boerenactivist. Dat engagement stamt uit zijn jeugd.

Marc en Lea van de Bio-Hoeve stammen allebei af van boeren. Zij waren een van e eerste bioboerderijen die begonnen met groentepakketten.

Ohne is een coöperatie van verpakkingsvrije winkels. De zaakvoerders dromen van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp.

Hasselt staat alom bekend als dé jeneverstad. Niet verwonderlijk dat Olivier Vanderlinden zelf ook gepassioneerd geraakte door het stoken.

In de Westhoek, op nog geen 200 meter van de Franse grens, teelt Kristof Moyaert industriegroenten als prei en boerenkool, zoete aardappel en biologische kruiden (basilicum, bieslook, waterkers, enzovoort). Maar zijn carrière als bioboer heeft hij te danken aan de fiets.

Laurent Jadot had geen ervaring in voeding of ondernemerschap toen hij in 2018 de wereld van de media achter zich liet. Maar een zoektocht naar veganistisch broodbeleg zorgde voor een carrièreswitch.

Lien Fonteyne groeide letterlijk op in Biovita, de biowinkel van haar moeder. Een jaar geleden nam ze, samen met haar echtgenoot Pieter, de zaak over.

Ook de biosector staat niet stil. Kazidomi heeft geen winkelruimte, maar bestaat alleen online. De webwinkel verkoopt al sinds 2016 bioproducten en was destijds een afstudeerproject van Emna Everard.

Pagina's