Bedrijf in de kijker

Marc en Lea van de Bio-Hoeve stammen allebei af van boeren. Zij waren een van e eerste bioboerderijen die begonnen met groentepakketten.

Ohne is een coöperatie van verpakkingsvrije winkels. De zaakvoerders dromen van een verpakkingsvrije winkel in elk dorp.

Hasselt staat alom bekend als dé jeneverstad. Niet verwonderlijk dat Olivier Vanderlinden zelf ook gepassioneerd geraakte door het stoken.

In de Westhoek, op nog geen 200 meter van de Franse grens, teelt Kristof Moyaert industriegroenten als prei en boerenkool, zoete aardappel en biologische kruiden (basilicum, bieslook, waterkers, enzovoort). Maar zijn carrière als bioboer heeft hij te danken aan de fiets.

Laurent Jadot had geen ervaring in voeding of ondernemerschap toen hij in 2018 de wereld van de media achter zich liet. Maar een zoektocht naar veganistisch broodbeleg zorgde voor een carrièreswitch.

Lien Fonteyne groeide letterlijk op in Biovita, de biowinkel van haar moeder. Een jaar geleden nam ze, samen met haar echtgenoot Pieter, de zaak over.

Ook de biosector staat niet stil. Kazidomi heeft geen winkelruimte, maar bestaat alleen online. De webwinkel verkoopt al sinds 2016 bioproducten en was destijds een afstudeerproject van Emna Everard.

Fresh & Veggie produceert een breed assortiment aan vegetarisch of veganistisch broodbeleg en bereide maaltijden. Volgens Catherine schepers en Aurélie en Jeremy Khammavong is vers de kern van hun bedrijf.

In tijden van klimaatverandering en steeds langere periodes van droogte wordt boeren een uitdaging. Dat besefte ook Joe Dieryck. Hij werkte een landbouwmodel uit dat hierop een antwoord wil bieden. Samen met zijn vrouw Christie probeert hij dat concept nu in de praktijk om te zetten.

Alex Floré en Linda Boone wilden zich niet langer geïsoleerd voelen en ruilden hun sierteeltbedrijf in voor een CSA-boerderij. Die kreeg de naam Rawijs.

Pagina's