Biogarantie

Wie voor Biogarantie kiest, kiest voor extra eisen op ecologisch, economisch en sociaal vlak. 

Het Belgische label Biogarantie, eigendom van BioForum, Unab en Probila, gaat voor bio op volle kracht. Dit betekent bovenop de Europese biowetgeving extra eisen op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Als Biogarantie-houder onderteken je het lastenboek en bijhorend duurzaamheidcharter. In ruil krijg je promotiemateriaal en zichtbaarheid. 

Heb je bepaalde handelingen op je Biogarantie-product uitbesteed aan derden of wordt je Biogarantie-product geproduceerd door een onderaannemer? Dan moet die een verklaring ondertekenen. Je vindt ze onderaan deze pagina bij 'Downloads'. 

Ben je een bioboer of bioverwerker en wil je graag jouw streven naar meer duurzaamheid communiceren via het Biogarantie-label? Meer informatie over hoe je je moet aanmelden en de tarieven vind je op de Biogarantie-website of in de documenten onderaan bij "Downloads".

Ben je een biowinkelier of een biologische traiteur of restaurateur en wil je je onderscheiden met Biogarantie? Ontdek de meerwaarde van een Biogarantiewinkel en van controle voor je keuken.

Vragen? Neem contact op met onze Coördinator Biogarantie.

VERSCHILLEN EU-WETGEVING
Het Biogarantie-lastenboek legt een aantal extra voorwaarden op t.o.v. de Europese bio-wetgeving. Hieronder vind je de belangrijkste bijkomende criteria opgesomd. Voor alle criteria kijk je in het Lastenboek, dat je onderaan vindt bij 'Downloads'

  • Nitrietzouten: Het gebruik van nitraat- en nitrietzouten in Biogarantie-producten is verboden.
  • Gelatine: Enkel biologische gelatine is toegelaten.
  • Sociale duurzaamheid voor rietsuiker, cacao, koffie, thee en banaan: Als een Biogarantie-product meer dan 5 procent van de bovenstaande ingrediënten bevat, dan moeten die fairtradegecertificeerd zijn.
  • Nanotechnologie wordt niet toegelaten in de biologische verwerking.
  • Verpakkingsmateriaal: Verpakkingen van PVC of andere chloorbevattende plastics zijn verboden. Ook geëxpandeerd polystyreen, waarbij gebruik werd gemaakt van CFK's in de productie, is verboden. Composteerbare of biodegradeerbare materialen mogen onder geen beding ggo's bevatten of met behulp van ggo's vervaardigd zijn.
  • Witloof met Biogarantie-label mag niet louter geforceerd zijn op water.

BIOGARANTIE BELGISCH

Vanaf 2019 wil Biogarantie sterker inzetten op lokale origine en eerlijke prijs door middel van de lancering van een Biogarantie Belgisch-label.

De bedoeling is om de biologische producten van Belgische ondernemers en op basis van Belgische grondstoffen herkenbaarder te maken in de winkelrekken en binnen Biogarantie een systeem te ontwikkelen waarbij een kostendekkende prijs aan de landbouwer wordt verzekerd.

Een product dat het Biogarantie Belgisch-logo draagt, is geproduceerd in België en ook het primaire ingrediënt moet in België geteeld zijn.

Daarnaast wordt er voor elke productiesector een berekeningsmodel ontwikkeld om een ‘eerlijke’ referentieprijs te berekenen voor de boer. Eerlijke handel is echter meer dan alleen een eerlijke prijs. Eerlijke handelsvoorwaarden zijn gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. Er dient dan ook minstens één overleg per jaar plaats te vinden tussen de producent en zijn afnemer over volumes, prijsbeleid en kwaliteitsvoorwaarden met het doel om afspraken te maken voor minstens één jaar. Verder is ook een korte betalingstermijn de basis van een duurzame handelsrelatie. De betaling aan de landbouwer dient binnen de 30 dagen na levering te gebeuren.

DOWNLOADS

Op zoek naar een document voor Biogarantie? Hieronder vind je ze allemaal: 

Wil je de Biogarantie-logo's in hoge resolutie ontvangen? Stuur een mailtje naar info@bioforum.be