Import & export

Voor ondernemers is het belangrijk om een voldoende brede klantenportefeuille op te bouwen. Export kan daarbij een interessante optie zijn. 

EUROPA
Flanders Investment & Trade (FIT) ondersteunt bio-ondernemers in hun exportinitiatieven. Een overzicht van hun diensten vind je op www.flanderstrade.be. FIT publiceert daarnaast op regelmatige basis overzichten van de markt voor biologische producten. (Een login is vereist, maar verkrijgbaar na eenvoudige aanvraag.) Hieronder vind je een aantal voorbeelden van marktoverzichten, maar ga voor de meest recente versies altijd op de site van FIT kijken. 

 

Op regelmatige basis wijst FIT in haar nieuwsbrief op exportkansen voor biologische voedingsproducten. Je kan deze ook opvragen via BioForum. Wij beschikken ook over adreslijsten van biologische groothandels en retail in diverse Europese landen. Neem hiervoor contact op met onze Ketenmedewerker Export & Retail.

De Vlaamse overheid voorziet ook een lijst met gecontroleerde biobedrijven in andere landen

VERENIGDE STATEN
Sinds 1 juni 2012 is het nieuwe handelsakkoord tussen de VS en Europa van kracht. Als je producten wil importeren uit of exporteren naar de VS raadpleeg dan zeker onze handleiding.
Opgelet, producten afkomstig van dieren die behandeld geweest zijn met antibiotica kunnen niet geëxporteerd worden naar de VS. Dierlijke producten moeten dus voorzien zijn van een document waarin staat dat geen antibiotica gebruikt werd. 

Zit je nog met vragen over dit handelsakkoord? Bekijk hier de FAQ's (Engelstalig) of neem contact op met onze Coördinator Verwerking & Wetgeving.

Foto: KVL/Creative Nature, Pacorini