Britse biomarkt groeit, maar productie daalt

10 april 2017

De biomarkt in het Verenigd Koninkrijk is in 2016 voor het vijfde opeenvolgende jaar verder gegroeid. De landbouwproductie daarentegen neemt al sinds 2008 onafgebroken af. Dat meldt Soil Association.

Uit het nieuwste marktoverzicht van de Britse sectororganisatie blijkt dat de omzet van biologische voedingsmiddelen in 2016 groeide tot 2,09 miljard Britse pond (2,45 miljard euro). Dat is een toename met 7,1% in vergelijking met 2015. Op die manier heeft de biomarkt een aandeel van 1,5% in de totale markt. Toch blijft de bio-omzet nog steeds onder de record-omzet van 2,1 miljard Britse pond in 2008.

Tot 2008 was het Verenigd Koninkrijk een van de Europese voortrekkers van de biologische productie en consumptie. Maar sinds 2009 ging de verkoop achteruit, wellicht het gevolg van de economische crisis die daar in 2008 zeer hard toesloeg. Vanaf 2011 hernam de verkoop van biologische voeding.

(klik op de grafiek om 'm te vergroten)

Volgens Soil Association sluit de groeiende interesse voor bioproducten aan bij de belangstelling van consumenten voor regionaal geproduceerde voedingsmiddelen en voor voeding vrij van pesticidenresidu's. Biologische producten worden in het Verenigd Koninkrijk vooral in de supermarkten verkocht. Die hebben een aandeel van 69% in de biomarkt.

DALING IN PRODUCTIE
In tegenstelling tot de groeiende verkoop van biologische voeding, blijft de biologische productie verder afnemen, zowel in areaal (521.400 ha) als in aantal dieren als in aantal producenten (3.620). Het aantal verwerkers (2.454 in 2016) neemt wel lichtjes toe. Je kan dus aannemen dat de toegenomen verkoop steeds meer gerealiseerd wordt met ingevoerde producten. En dat ondanks de tegengestelde verwachtingen van consumenten en een eerdere doelstelling van Soil Association om de import van bioproducten af te bouwen ten gunste van inlandse producten.

De reden voor de afnemende productie in het Verenigd Koninkrijk is ons niet exact bekend. Over de melkveehouderij in het Verenigd Koninkrijk werd ons eerder gemeld dat gangbare melkveebedrijven in de voorbije jaren dermate sterk zijn doorgegroeid en geïntensiveerd dat omschakeling naar bio steeds moeilijker wordt. Wellicht is een gelijkaardig verhaal ook in de andere landbouwsectoren van toepassing.

Bron: DEFRA, Soil Association, Organic Research Centre