Twee biobrouwerijen krijgen kwaliteitslabel 'Belgische hop'

16 februari 2012

Elf Belgische brouwerijen hebben van de vzw Hop het kwaliteitslabel ‘Belgische hop’ gekregen. Ze mogen dit label voortaan op hun flesjes plaatsen omdat minstens 50 procent van de hop in hun bier uit België komt.

Elf Belgische brouwerijen hebben van de vzw Hop het kwaliteitslabel ‘Belgische hop’ gekregen. Ze mogen dit label voortaan op hun flesjes plaatsen omdat minstens 50 procent van de hop in hun bier uit België komt.

Al eeuwenlang wordt in België hop geteeld. Waar de teelt vroeger geografisch gespreid gebeurde, met als kernen de regio Asse-Aalst en de regio Poperinge, concentreert de Belgische hopteelt zich nu voornamelijk rond het West-Vlaamse Poperinge. De jongste jaren zijn de hopprijzen in verval geraakt door een wereldwijd overaanbod. Daardoor krijgen ook de Belgische hoptelers zware klappen.

Om die Belgische kwaliteitshop beter te promoten heeft de organisatie nu het label ‘Belgische hop’ in het leven geroepen. Elke Belgische brouwerij waarbij minstens de helft van de hop in het bier in eigen land wordt geteeld, mag het logo op zijn flesjes plaatsen. Na onderzoek en steekproeven kregen intussen al elf brouwerijen het label. Sinds de lancering ervan kwamen ook al 25 aanvragen van brouwerijen binnen.

De twee biobrouwers met 'Belgische hop' label:

Brouwerij Jessenhofke uit Kuringen: http://www.jessenhofke.be/
Brouwerij De Plukker uit Poperinge van bio hopteler Joris Cambie: http://www.plukker.be/nl/hopbedrijf/
 

Bron: Vilt


Meer nieuws