Bij is dupe van pesticiden

30 maart 2012

Twee veldstudies tonen schade hommels en bijen door pesticiden aan, zo schrijft De Standaard.

Twee veldstudies tonen schade hommels en bijen door pesticiden aan, zo schrijft De Standaard.

Gewasbeschermingsbedrijven zoals Bayer hebben altijd bestreden dat hun pesticiden schadelijk zijn voor bijen, maar twee verhalen die vandaag in Science verschijnen, dragen voor die stelling toch enige extra munitie aan.

Bij hommels, melden Engelse biologen in het vakblad, leidt blootstelling aan pesticiden tot een fors verlies aan koninginnen. En bij honingbijen, aldus Franse landbouwwetenschappers, verstoren insecticiden het oriëntatievermogen, waardoor de diertjes de weg naar hun korf soms niet meer terugvinden.

Tot dusver waren bijenexperts niet allemaal overtuigd door de aanwijzingen dat pesticiden een grote rol spelen bij de ineenstorting van veel bijenvolkeren in Europa en de VS. Nu zijn de veldproeven die nodig waren om de twijfelaars over de streep te halen, ook echt uitgevoerd.

De pesticiden waarop verdenking rust, zijn systemische pesticiden. Ze worden niet over gewassen gesproeid die al op het veld staan, maar gebruikt om gewaszaad mee te doordrenken, alvorens de gewassen worden ingezaaid. Daardoor dringen de pesticiden door in alle plantenweefsels, ook in het stuifmeel en de nectar. Hun concentratie is niet hoog genoeg om de bijen rechtstreeks te doden, maar onrechtstreeks hebben de diertjes er wel onder te lijden, zo blijkt.

Bijen houden van bio

In Nederland loopt dit jaar de campagne 'Bijen houden van bio'. Bioboeren gebruiken immers geen chemische bestrijdingsmiddelen en besteden meer aandacht aan natuurlijke biodiversiteit. Ook bloemetjes aan de kant van de wei zijn belangrijk voor de bijen om te overleven! 

Op 22 april zal Nature & More de campagne "Bijen houden van Bio" lanceren. Ze verdelen dan 400.000 zakjes bloemenzaad in Nederland, Duitsland, België en Zweden. Door deze zaadjes kan de consument meehelpen om 400.000 m2 bij-vriendelijke omgeving te creëren. Lees meer op hun website.

Bron: De Standaard en Bionext