Bio blijft wereldwijd groeien

18 februari 2021

Op BioFach werd gisteren het internationale biojaarraport van onderzoeksinstituut FiBL voorgesteld. Ook in 2019 bleef de biolandbouw wereldwijd groeien.

Elk jaar stelt het Biologische onderzoeksinstituut FiBL op BioFach zijn "The World of Organic Agriculture" voor, waarin het data over biolandbouw wereldwijd verzamelt. Hoewel BioFach dit jaar virtueel doorgaat, kwam het jaarboek ook dit jaar uit. 

Het rapport bevat cijfers tot eind 2019. Wereldwijd is er 1,1 miljoen hectare bio-areaal bijgekomen, zodat we nu met een totaal landbouwareaal zitten van 72,3 miljoen hectare. Een kleine kanttekening daarbij is dat 35,7 miljoen hectare (bijna de helft) zich in Australië bevindt, en dan gaat het met name over de uitgestrekte prairies daar waar vee graast. Australië is dan ook het land met het grootste bio-areaal. De meeste bioboeren zijn dan weer te vinden in India, met iets meer dan 1,3 miljoen zijn ze. 

De biologische markt was in 2019 zo'n 106 miljard euro waard. Marktleider is de VS (44,7 miljard euro), gevolgd door Duitsland (12 miljard euro) en Frankrijk (11,3 miljard euro). De Deense en Zwiterse consumenten geven per hoofd het meeste uit aan biologische producten, en in Denemarken is het marktaandeel bio het hoogst, met 12,1 procent van de volledige voedingsmarkt daar. 

Je kan het volledige rapport, met nog veel meer cijfers, hier online bekijken