Vlaamse biosector blijft groeien

28 mei 2020

De Vlaamse biosector blijft groeien. Eind 2019 waren er 562 biologische landbouwbedrijven, 9 procent meer dan het jaar ervoor. Op tien jaar tijd is het aantal bioboeren verdubbeld. Ook de biologische veestapel en de oppervlakte groeit verder aan.

Deze middag bracht Vlaams minister van landbouw Hilde Crevits een bezoek aan bioboerderij De Lochting. Daar stelde ze ook het biojaarrapport voor. Dit rapport verzamelt statistieken en cijfers over de Vlaamse biosector in 2019.

Eén ding staat vast: bio doet het goed in Vlaanderen en blijft groeien. Niet alleen kwamen er 9 procent meer bioboeren bij, ook het aantal hectare waarop die bioboeren werken stijgt met 10 procent ten opzichte van 2018. Van alle landbouwgrond in Vlaanderen is nu 1,4 procent biologisch gecertificeerd.

Er zijn ook steeds meer bedrijven in Vlaanderen die verwerkte bioproducten maken, verdelen of verkopen. Dat wil zeggen dat de hele biosector blijft groeien.

Dat is logisch als we kijken naar de consumptie van bio. Ook die kent positieve groeicijfers. Alle Vlamingen gaven samen zo’n 305 miljoen euro uit aan bioproducten volgens cijfers van onderzoeksbureau GfK (in opdracht van VLAM). Dat is 4 procent meer dan in 2018. Bioproducten hebben nu een marktaandeel van 3,1 procent op de totale voedingsmarkt.

Opvallend is dat de stijging van de bestedingen aan biologische producten in schril contrast staat met de daling van 1,1% van de totale bestedingen aan voeding en dranken.. De stijging bij bio is te danken aan meer kopers en een hogere gemiddelde aankoopfrequentie (+1 aankoophandeling/jaar) tegenover een dalende aankoopfrequentie in het gangbare segment.

Minister Crevits: "Met Vlaanderen streven we naar een verdere slimme en marktgerichte groei van biologische landbouw, op een duurzame en kwalitatieve manier."

Minister Crevits: Vlaamse groei van bio

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “De biologische landbouw in Vlaanderen groeit en de populariteit van biologische producten neemt toe. Er zijn momenteel 562 biologische landbouwbedrijven actief in Vlaanderen, goed voor een stijging van 9% ten opzichte van 2018. In 2019 gaven we 200 miljoen euro uit aan biologische verse voeding en dranken, een stijging van 5%. Onze biologische boeren werken hard om dagverse, natuurlijke producten van hoogstaande kwaliteit af te leveren. Tijdens de coronacrisis merken we ook dat de Vlaming de lokale boer, de lokale hoevewinkel duidelijk apprecieert en meer verse groenten koopt en eet. Met Vlaanderen streven we naar een verdere slimme en marktgerichte groei van biologische landbouw, op een duurzame en kwalitatieve manier. We doen dat door verder te investeren in onderzoek en innovatie en door het ondersteunen van bijvoorbeeld regionale bioclusters. Daarnaast beschikt VLAM dit jaar over een budget van 1,37 miljoen euro om bio te promoten bij de consument.” 

Je kan het hele biojaarraport hier bekijken.
Foto: Astrid Agemans voor Bioforum.