Biologische appel bevat meer diversiteit aan bacteriën

30 juli 2019

Een nieuw Oostenrijks onderzoek onderzocht het aantal bacteriën op appels. Elke appel zou er zo'n 90 tot 100 miljoen bevatten. Het onderzoek bracht ook aan het licht dat er een grotere diversiteit aan bacteriën op biologische appels zat, die bovendien een positief effect zouden kunnen hebben op het immuunsysteem en de darmflora.

Een van de bacteriesoorten die alleen op biologische appels werd gevonden, waren melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën kunnen een positief effect hebben op het immuunsysteem en de darmflora. Ze zorgen er ook voor dat 'slechte', ziekteverwekkende bacteriën zich minder snel vermenigvuldigen. Deze bacteriën bevonden zich vooral in het klokhuis. Tegelijkertijd bevatten gangbare appels meer potentieel ziekteverwekkende bacteriën, al wil dat niet zeggen dat je ziek wordt van het eten van biologische appels. 

Op VRT NWS brengt Marie Legein van Universiteit Antwerpen de nodige nuances aan. Zij doctoreert over bacteriën op planten. De geteste biologische appels zijn afkomstig van biodynamische landbouw, dat heel erg inzet op diversiteit. Volgens Legein is de hogere diversiteit in bacteriën ook beter voor de gezondheid van de appelbomen, omdat die hen beter beschermt tegen ziektes. 

Je vindt de studie hier. 

Bron: VRTNws.be
Beeld: Kobe Van Looveren, Fruitbedrijf Van Eykeren