Zweedse en Nederlandse biomarkten groeien

19 september 2016

De verkoop van biologische voeding in de Zweedse detailhandel steeg in de eerste jaarhelft van 2016 met 23% tot 22 miljard Zweedse kroon (2,27 miljard euro). In Nederland wordt voor 2015 een groeicijfer genoteerd van 11,5%.

In haar halfjaarlijks verslag meldt het Zweedse Ekoweb een verdere stijging van de verkoop van biologische voedingsmiddelen met 23% in de eerste jaarhelft van 2016. Het rapport houdt rekening met de verkoop in de detailhandel, met inbegrip van Systembolaget, maar zonder de verkoop in restaurants, food services en de publieke sector.Op die manier komt de jaaromzet voor bioproducten op 22 miljard Zweedse kroon (2,27 miljard euro).

Het toenemende succes van bioproducten in Zweden wordt toegeschreven aan een toegenomen gezondheidsbewustzijn, een uitbreiding van het assortiment en marketingcampagnes. Hoewel de landbouw steeds meer biologisch produceert, kampt Zweden nog steeds met een tekort voor biologisch rundvlees, varkensvlees en gevogelte. Ekoweb vermoedt dat de verkoop nog hoger zou kunnen liggen mocht het aanbod van bioproducten hoger zijn.

Vooral opvallend is dat het marktaandeel voor bioproducten in Zweden nu 9% bedraagt. Op die manier heeft Zweden het buurland Denemarken bijgebeend en hebben beide landen het grootste marktaandeel voor bioproducten ter wereld.

NEDERLAND
In het Trendrapport 2015 meldde het Nederlandse Bionext vorige week een groei van de omzet voor biologische voeding met 11,5% in 2015 tot 1,27 miljard euro. Hiermee wordt een marktaandeel van 4,3% gehaald. In deze cijfers werden de gegevens voor food services, bezorgdiensten en boerderijwinkels niet opgenomen, omdat deze (nog) niet beschikbaar zijn. De werkelijke omzet is dus hoogstwaarschijnlijk nog hoger.

Opvallend is dat de groei voornamelijk in het supermarktkanaal werd gerealiseerd (+18,7%), terwijl de omzet in de speciaalzaken blijkt te stabiliseren. De groei van het biologisch landbouwareaal in Nederland kan de groei van de markt niet bijhouden. In 2015 daalde het bio-areaal zelfs met 0,6%.

Dat werd echter in de eerste jaarhelft van 2016 opnieuw goed gemaakt door een sterke golf van omschakeling van boeren naar biologisch. 252 landbouwers schakelden in de eerste zes maanden van 2016 om. Het biologisch landbouwareaal bedraagt nu 57.304 hectare.

Vooral melkveehouders hebben interesse in omschakeling. Dat wordt mede ingegeven door het afschaffen van het melkquotum en de extreem lage prijzen voor gangbare melk (± 20 cent/liter). Ook in de grove akkerbouw en in de pluimvee- en de varkenshouderij neemt de interesse voor biologisch toe.

Meer info over beide rapport vind je op www.krav.se, www.ekoweb.nu, www.bionext.nl

Nieuwsfoto: Lisa Develtere, De Loods