Europees BioObstForum komt samen in Sint-Truiden

29 juni 2015

Vorige week ontving de Belgische Fruitveiling en BioForum Vlaanderen een Europese delegatie biologische fruittelers in Sint-Truiden. De fruittelers, verenigd in het Europees BioObstForum, maakten een eerste prognose van de komende oogst voor appel en peer.

Uit een eerste voorlopige raming blijkt dat de komende oogst kleiner zal zijn dan de recordoogst in 2014. De delegatie - met mensen uit Oostenrijk, Italië, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Nederland - brachten eveneens een bezoek aan het Proefcentrum Fruitteelt en op zaterdag aan twee biologische fruitteeltbedrijven in het Hageland. Vooral de teelt van biologische peren krijgt daarbij aandacht. Net als in de gangbare teelt is Vlaanderen een belangrijk productiegebied voor biologische peren.

De vakgroep Biologische Fruitteelt (appel en peer) neemt al enkele jaren deel aan een Europees platform van biologische appel- en perentelers. Dit platform heet BioObstForum en vertegenwoordigt ongeveer 1.000 biologische pitfruittelers uit heel Europa. Het platform verdedigt de belangen van de biologische appel- en perentelers en bevordert de uitwisseling van informatie tussen de leden. Het maandelijks uitwisselen van informatie over de oogstprognoses en voorraadgegevens gebeurt met de actieve ondersteuning van het Duitse AMI (Agrarmarkt Informations Gesellschaft mbH) en helpt bedrijven om hun commerciële strategie uit te stippelen.

De Belgische Fruitveiling verhandelt al 15 jaar biologische appelen en peren, met toenemend succes. De belangrijkste klanten zijn de Belgische grootdistributie en groothandel. In beperkte mate wordt ook geëxporteerd. De deelnemers aan het congres waren zeer geïnteresseerd in de coöperatieve structuur van de Belgische Fruitveiling.

ONDERZOEK
Op vrijdagnamiddag bracht de BioObstForum-delegatie een bezoek aan het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden. Daar kregen ze toelichting bij het onderzoek in de biologische perenteelt. In de voorbije jaren werd praktijkonderzoek verricht naar organische bemesting in de biologische teelt van conference en bestrijdingsstrategieën tegen boswantsen. Ook het onderzoek naar mycorrhiza in biologische boomgaarden werd toegelicht. Deze micro-organismen leven in de bodem, onderdrukken ziekteverwekkers en verbeteren de bodemvruchtbaarheid.

Een groot deel van het onderzoek in het Proefcentrum is biogerelateerd. Binnen de afdeling pit- en steenfruit worden alle nieuwe appelrassen getest op hun gevoeligheid voor schurft, witziekte, kanker en bewaarziekten. Op deze manier krijgen ze een idee van de gevoeligheid van de nieuwe rassen en van kansen voor interessante, resistente rassen voor de biologische fruitteelt. Dankzij proeven bij biotelers wordt er enerzijds geprobeerd om oplossingen te vinden voor specifieke problemen (vooral op gebied van teelttechniek) in de biologische fruitteelt en anderzijds om teelttechnieken uit de biologische fruitteelt uit te testen in de geïntegreerde fruitteelt.

BIO-APPELEN EN PEREN IN VLAANDEREN
In Vlaanderen zijn ongeveer 18 professionele biologische pitfruittelers actief. Jaarlijks oogsten ze tussen 2.300 en 3.000 ton biologische appelen en ongeveer 1.200 ton biologische peren. Van 2002 tot 2013 groeide het totale areaal biologisch fruit (incl. andere fruitsoorten dan pitfruit) met gemiddeld 15,3% per jaar tot 513 ha in 2013. Vooral bestaande biotelers investeren in uitbreiding van het areaal. Meer info in het beknopt marktoverzicht voor biologisch inheems fruit in Vlaanderen en Europa.

In 2014 werd in België een recordhoeveelheid biologische appelen (3.030 ton; of een stijging van 34% in vergelijking met 2013) en peer (1.374 ton; een stijging van 30% in vergelijking met 2013) geoogst. Een eerste oogstprognose doet vermoeden dat de oogst voor 2015 kleiner zal zijn dan vorig jaar.
De totale biologische appeloogst 2014 in Europa bedroeg 149.649 ton (41% hoger dan in 2013). De perenoogst kwam uit op 7.406 ton (29% hoger dan in 2013).

Bron: Bio zoekt Keten