Biosector wil geen andere regels voor nieuwe gentechnieken

3 mei 2021

Europa wil een nieuw juridisch kader uitwerken voor de nieuwe ggo-technieken. De biosector ziet daar geen reden toe.

Voor de uitwerking van dit nieuwe juridische kader wil de Europese Commissie eerst groen licht krijgen van de lidstaten. Daarom doet de biosector  een oproep aan de landbouw- en omgevingministers en de Europese commissie: Ontneem boeren niet de mogelijkheid om zonder ggo's te produceren en geef consumenten de kans om te kiezen wat ze eten. De bestaande wetgeving garandeert deze doelstellingen en laat onderzoek en marketing voor ggo's toe als de bestaande regels worden gerespecteerd. 

Door de wetgeving te versoepelen, verdwijnt een deel van de transparantie rond het gebruik van ggo's. Dat staat in contrast met de doelstellingen zoals ze opgelijst staan in de Green Deal en de Farm-to-Fork-strategie. Bovendien had het Europese Hof Van Justitie al beslist dat de nieuwe generatie van ggo's onder de bestaande ggo-wetgeving viel.

In plaats van te mikken op wondermiddeltjes als ggo's, zou de Europese Commissie beter focussen op het opwaarderen van welomschreven en concrete agro-ecologische oplossingen met bewezen voordelen voor biodiversiteit en bodemkwaliteit. Biologische landbouw past al verschillende concrete praktijken toe om ons landbouw- en voedselsysteem weerbaarder te maken tegen plagen en veranderende klimaatomstandigheden. 

IFOAM Organics Europe-voorzitter Jan Plagge: "een versoepeling van de regels is slecht nieuws. Biologische voedselsystemen zouden niet langer beschermd zijn. Het wordt ook onmogelijk om ggo's in de voedselketen te traceren, waardoor biologische voedsel niet meer aan de normen voldoet. We pleiten er dus ook voor om het bestaande wettelijk kader te behouden en goed na te denken over de impact van nieuwe regels op de biologische sector."

Je vindt de visie van de Europese biosector ook samengevat in deze folder

Bron: IFOAM Organics Europe/BioForum
Nieuwsfoto: Kobe Van Looveren, Bio-Hoeve