Nederland zet in op veredeling bio-aardappelen mét resultaat

20 maart 2012

Het project BioImpuls in Nederland is begonnen met het stimuleren van veredeling, op zoek naar een betrouwbare biologische aardappel die bestand is tegen ziekten & plagen.

Het project BioImpuls in Nederland is begonnen met het stimuleren van groene (schadeloze) veredeling, op zoek naar een betrouwbare biologische aardappel die bestand is tegen ziekten & plagen. Het spitst zich toe op de beruchte schimmelziekte Phytophthora die zowel de opbrengst als de kwaliteit van het product onderuit haalt. Ondertussen zijn al enkele resistente rassen in vermeerdering en productie. Afgelopen jaar zijn deze nieuwkomers samen met de standaard rassen beproefd in demovelden. Ook dit jaar worden opnieuw demovelden aangelegd.

Biologische aardappelrassen die resistenter zijn tegen de schimmelziekte Phytophthora, worden getest op sortering, opbrengst én smaak. De resultaten zijn alvast veelbelovend.

In Vlaanderen zijn we helaas "nog niet aan de nieuw patatjes". Opnieuw zijn weer heel wat middelen en euro's vrijgemaakt voor een proefveld met ggo-aardappelen. Toch is er ook bij ons een enorm potentieel voor agro-ecologische, participatieve aardappelveredeling. Hoog tijd voor bezinning bij de wetenschappelijke instellingen in Vlaanderen. Hoog tijd om ook 's op een ander paard te wedden.

Lees ook het standpunt van BioForum over ggo's.

Bron: Biojournaal

Meer nieuws