Wereldwijde verkoop bio bereikt 44,5 miljard euro

6 maart 2012

De wereldwijde markt van bioproducten heeft in 2010 in totaal 44,5 miljard euro bereikt. Op tien jaar tijd is de markt voor bio drie keer zo groot geworden. Dit stelt de jaarlijkse studie van FiBL en IFOAM. De sector groeide aanzienlijk in de VS en vele Europese landen. De meest indrukwekkende stijging kan opgetekend worden in de Verenigde Staten. Terwijl voor gangbare voeding de stijging slechts 1% bedroeg, steeg bio in de VS met 7,7%. Ook in Europa zien we een groei van ongeveer 8% in 2010, wat beduidend sneller is dan het jaar voorheen.

De wereldwijde markt van bioproducten heeft in 2010 in totaal 44,5 miljard euro bereikt. Op tien jaar tijd is de markt voor bio drie keer zo groot geworden. Dit stelt de jaarlijkse studie van FiBL en IFOAM. De sector groeide aanzienlijk in de VS en vele Europese landen. De meest indrukwekkende stijging kan opgetekend worden in de Verenigde Staten. Terwijl voor gangbare voeding de stijging slechts 1% bedroeg, steeg bio in de VS met 7,7%. Ook in Europa zien we een groei van ongeveer 8% in 2010, wat beduidend sneller is dan het jaar voorheen. In België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Nederland steeg de omzet zelfs met meer dan 10%.

In totaal werd op 37 miljoen hectare biologische grond gewerkt, een kleine daling ten opzichte van 2009 (37,1 miljoen hectare). Het aantal producenten is ook licht gedaald, tot 1,6 miljoen. De meeste producenten zijn gevestigd in India, Oeganda, Mexico en Ethiopië.

De eerste cijfers voor 2011 voorspellen volgens IFOAM een verdere groei, hoewel deze vertraagd zal worden door de economische crisis in Europa en de VS. Daarom roept de organisatie op tot verdere inspanningen om de biologische landbouw wereldwijd te stimuleren.

Bron: FiBL and IFOAM, ‘The World of Organic Agriculture, Statistics and Emerging Trends 2012’.