Rolstoelen ombouwen tot landbouwmachines

18 februari 2020

CCBT organiseerde vorige week een bricoleursweek. Daarin bouwden bioboeren afgedankte rolstoelen om tot wiedbedden, naar een ontwerp van Alex Floré van Rawijs.

Bij zelfpluktuin Rawijs in Lochristi heeft het personeel geen last meer van pijnlijke knieën na het onkruid wieden. Daar werkt men op zelfgemaakte wiedbedden van afgedankte elektrische rolstoelen en andere landbouwmachines die het lichaam niet belasten. “Goed voor de rug en de portemonnee”, zegt Alex Floré. 

Hij kreeg het idee na een bezoek aan een rusthuis en ging toen zelf aan het knutselen. Het resultaat: een eigen wiedbed. Alex en zijn personeel liggen op een plank met mousse en trekken zo het onkruid uit de grond. “Onze machine is 1,5 meter breed, precies de breedte van onze paden op het veld. We hebben oude metalen aan elkaar gelast, er liggen twee bedden op het middenframe en laten ons hoofd rusten op een steun. Tussen ons is er een joystick waarmee we kunnen sturen en voorwaarts kunnen rijden. Er is ook nog plaats voor een radio en op het dak ligt er een zonnepaneel waarmee we de motor opladen.”

KOSTENBESPARING
Niet alleen voor je rug zijn de zelfgemaakte wiedbedden een zegen. Ook economisch scheelt het veel. “We hebben voor al het materiaal samen zo’n 500 euro betaald. Als je een wiedmachine zou kopen, moet je rekenen op een bedrag van 5.000 tot 7.000 euro.” Maar ook andere zelfgemaakte machines, zoals een schoffelmachine en een onkruidbrander, hebben hun nut al bewezen. “Als je met een gewone roofingbrander onkruid verbrandt, dan moet je rekenen op een half uur per strook van 50 meter. Met onze zelfgemaakte machines duurt dat nog maar twee minuutjes.”

In Frankrijk bestaat er al een bedrijf dat cursussen geeft aan landbouwers om zelf zulke machines te maken. Na een tip kwam er eens een ingenieur van het bedrijf langs om Alex’ toestellen te onderzoeken. “Het enige dat hij kon zeggen was ‘génial’. Die erkenning is leuk.” Alex heeft alvast geen patent genomen op zijn wiedbedden. Geïnteresseerde landbouwers zijn altijd welkom om tips te krijgen.

Nieuwsfoto: Biopraktijk
Bron: VRT/eigen berichtgeving