Bolderhof in de prijzen

26 april 2012

24 april was de uitreiking van de Innovatie Awards in Limburg. Het winnende project is ingediend door Frank Vandijck van WeThink, een onafhankelijk studiebureau voor verlichting. De uitvoering gebeurde in samenwerking met biologische bedrijf Bolderhof bvba en het Zo├Âlogisch technisch centrum Leuven.

24 april was de uitreiking van de Innovatie Awards in Limburg. Het winnende project is ingediend door Frank Vandijck van WeThink, een onafhankelijk studiebureau voor verlichting. De uitvoering gebeurde in samenwerking met biologisch bedrijf Bolderhof bvba en het Zo├Âlogisch technisch centrum Leuven.

Bolderhof is een bio legkippenbedrijf dat inzet op innovatie. Dit leidde tot een succesvolle samenwerking met het studiebureau dat via een innovatief systeem meer buitenlicht bracht in de stallen. Een diervriendelijke omgeving staat immers centraal in de biologische methode.

Het systeem:
Via enkele zonnevangers wordt het zonlicht op het dak van de stal via een autonoom draaibaar spiegelsysteem optimaal opgevangen. Door een light tube wordt het zonlicht tot in de stal getransporteerd zodat de ganse benodigde ruimte door het gratis zonlicht degelijk wordt verlicht. Bij te weinig zonlicht wordt een zwavel-plasmalamp ingeschakeld. Via een gesloten armatuur wordt het licht van deze mini-zon tot bij de kippen gebracht. Een zwavel-plasmalamp geeft hetzelfde volcontinu spectrum als de zon, zonder de voor kippen hinderlijke grote hoeveelheden Infra-Rood en zonder de hinderlijke flikkeringen die bij normale stalverlichting aanwezig is. Via enkele zonnepanelen wordt de jaarlijks benodigde stroom voor de zwavel-plasmalamp geproduceerd, zodat er een nul-energieconcept ontstaat voor de verlichting van de pluimveestal.

Extra info uit tijdschrift Landbouwleven, via Biojournaal.