Aanpassing aan biologisch equivalentieverdrag tussen Canada en EU

21 maart 2016

Het verdrag waarmee de Europese Unie en Canada elkaars biologisch gecertificeerde producten als gelijkwaardig beschouwen wordt aangepast. Ook Canadese bioproducten met buitenlandse bio-ingrediënten zijn vanaf nu automatisch erkend als bio.

Het verdrag bestaat al vijf jaar. De aanpassing was nodig, omdat er een ongelijke situatie was ontstaan volgens Kelly Monaghan van de Canadese Biologische Handelsorganisatie (COTA). “In de overeenkomst van 2011 stond dat alle Europese bioproducten als biologisch verkocht konden worden, onafhankelijk van waar hun ingrediënten vandaan kwamen. Omgekeerd was dat niet het geval. Om een voorbeeld te geven: Een biologische graanreep met bananensmaak die in Canada werd geproduceerd, kreeg niet zomaar erkenning als biologisch product in Europa."

Hierdoor was de export van Canadese bioproducten naar Europa voornamelijk beperkt tot primaire producten van Canadese telers.

Door de nieuwe overeenkomst zullen nu ook Canadese bioproducten met geïmporteerde ingrediënten automatisch voldoen aan de Europese bionormering. De verwachting is dat de aangepaste overeenkomst in april 2016 in voege zal treden.

Bron: Pembina Valley Online
Nieuwsfoto: Sophie Nuytten