Compromistekst leidt tot minder geharmoniseerde biowetgeving

11 juni 2015

De compromistekst die nu voorligt als voorstel voor een nieuwe Europese biowetgeving leidt volgens koepelorganisatie IFOAM EU tot een minder geharmoniseerde wetgeving. Ze roepen de landbouwministers op consistent te zijn.

De herziening had vooral als doel een meer geharmoniseerde EU-wetgeving. Met de voorliggende compromistekst van de Europese Raad schiet men net dat doel voorbij. "Onder het Letse voorzitterschap hebben de Europese Landbouwministers veel vooruitgang geboekt. Alleen probeert het compromis dat nu op tafel ligt twee totaal tegenovergestelden te combineren. Dat zal uiteindelijk leiden tot een nog minder geharmoniseerde EU-wetgeving dan vandaag. Het resultaat? Meer bureaucratie, een hernationalisering van standaarden en minder vertrouwen in het biologisch systeem", zegt IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes.

Zo is het compromis over drempelwaarden voor decertificatie erger dan het huidige systeem. "België is een van de weinige landen waar zo'n decertificeringslimiet vandaag bestaat, maar het is voor ons geen breekpunt. Wij hebben liefst van al een geharmoniseerde wetgeving, die een eerlijke concurrentie toelaat tussen de verschillende lidstaten", aldus Lieve Vercauteren van BioForum Vlaanderen.

CONTROLE EN IMPORT
Jan Plagge, lid van de Raad van Bestuur van IFOAM EU: "Het voorgestelde compromis over controlefrequenties maakt dat lidstaten zelf zullen kunnen kiezen of ze vasthouden aan de jaarlijkse controle of niet. Door die optie te geven, creëer je een ongelijk speelveld tussen boeren internationaal. De jaarlijkse controles zijn essentieel voor het vertrouwen van de consument. Het risico met het huidige voorstel is dat er verwarring ontstaat bij consumenten, terwijl het EU-logo nu net garanties wil bieden."

"De jaarlijkse controles zijn essentieel voor het vertrouwen van de consument."

Tot slot blijven ook de voorgestelde veranderingen voor import een grote bezorgdheid. "Er ontstaat een 'two tier system': Enerzijds zijn er handelsakkoorden met ontwikkelde derde landen zoals de VS waar gelijkwaardigheid van de wetgeving verondersteld wordt, maar voor landen met een minder ontwikkelde biomarkt waar er geen handelsakkoorden gelden, eisen we dat onze biowetgeving volledig wordt nageleefd", aldus Bavo Van den Idsert, die ook in de Raad van Bestuur van IFOAM zit.

Bron: IFOAM-EU
Nieuwsfoto: Frank Toussaint, Akelei