Corona-maatregelen voor voedingsbedrijven

16 maart 2020

We zetten graag de richtlijnen die de overheid naar aanleiding van het Corona-virus voor voedingsbedrijven heeft uitgewerkt nog eens op een rijtje.

Alle onderstaande informatie is ook na te lezen op de officiële website van de overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

MAATREGELEN VOOR WINKELS EN CAFES


Blijven cafés en restaurants open?
Cafés moeten sluiten. Restaurants moeten hun eetzaal sluiten.

Kunnen we nog eten afhalen en eten bestellen?
Restaurants die aan thuislevering doen, een traiteurdienst of drive-in aanbieden, mogen hun keuken wel openen. Er moet op gelet worden dat er geen lange wachtrijen ontstaan.

Blijven broodjeszaken en frituren open?
Snackbars, broodjeszaken, frituren, ... blijven open. Er moet op gelet worden dat er geen lange wachtrijen ontstaan.

Welke winkels blijven open?
Alle winkels die hoofdzakelijk voeding aanbieden (met inbegrip van dierenvoeding), apotheken, bandagisten en parafarmacie blijven tijdens de week en het weekend geopend. Alle andere winkels zijn geopend tijdens de week, maar zijn gesloten tijdens het weekend (fotografen, krantenwinkels, wassalons, carswash..)

Gaan de wekelijkse markten nog door?
Alle lokale markten mogen doorgaan tijdens de week, als er voldoende bewegingsruimte wordt voorzien tussen de marktkramen. In het weekend mogen enkel voedingsstanden op de markt staan.
Dierenmarkten kunnen tijdens de week doorgaan.

Mogen hotels openblijven?
Hotels, vakantiehuizen, internaten, camping, vakantiecentra, B&B,… blijven geopend zonder toegang tot een bar, restaurant, gemeenschappelijke zalen en recreatieve ruimtes.

Mogen restaurants van hotels openblijven?
De keuken van een hotel mag openblijven, maar moet zijn eetzaal sluiten. Een hotelrestaurant mag dus wel roomservice aanbieden.

Moet men een voedselvoorraad aanleggen?
Voedingswinkels blijven op een normale manier bevoorraad worden en blijven open zoals gebruikelijk.

Nieuwsfoto: Astrid Agemans