Deutsche Bank steunt via Farming For Climate Agro-ecologische bedrijven

18 maart 2021

'Farming for Climate' en Deutsche Bank willen de transitie naar agro-ecologie versnellen. Vrijselhof is een van de vijf vooruitstrevende bedrijven die zij steunen in hun toekomstdroom.

Sinds enkele maanden werken de vzw 'Farming for Climate' en Deutsche Bank België samen. Met een bedrag van 150.000 euro worden vijf vooruitstrevende Belgische landbouwbedrijven ondersteund in hun agro-ecologische toekomstplannen.

Om hun partnerschap in de verf te zetten, bezochten Bernard Escoyez, oprichter van 'Farming for Climate' en Olivier Delfosse, CEO van Deutsche Bank België een van de agro-ecologische boerderijen die door dit initiatief wordt gesteund: het Vrijselhof in Kontich.

VOORUITSTREVEND LANDBOUWPROJECT
Bij het Vrijselhof in Kontich ligt de focus op bodemherstellende landbouw. Joe Dierickx: "We werken op 42 hectare, waarvan de helft voorzien wordt voor biologische landbouw en de andere helft is natuurgebied. De financiering stelt ons in staat om een Dry farming-systeem te ontwikkelen, waarbij een eigen microklimaat wordt gecreëerd zodat irrigatie overbodig wordt."

"Onze toekomstdroom? We willen een volledig circulaire boerderij worden die 300 mensen in hun voedsel voorziet, dus zonder dat we meststoffen of andere zaken van buiten ons systeem moeten gebruiken."

Voorlopig worden er nog geen gewassen verbouwd, maar intussen kweekt Joe wel een eigen kippenras en varkens met een goede vleeskwaliteit. Ook zijn er concrete plannen voor de opstart van een eigen hoevewinkel.

Bron: Deutsche Bank