Het Hinkelspel en De Hogen Akker winnen Bio award

5 juni 2012

Afgelopen zaterdag (2 juni) zijn tijdens de opening van de Bioweek twee awards uitgereikt. De Bio Award voor 'smaak' werd gewonnen door Het Hinkelspel en De Hogen Akker werd bekroond voor 20 jaar inzet in de biologische sector.

Afgelopen zaterdag (2 juni) zijn tijdens de opening van de Bioweek twee awards uitgereikt. De Bio Award voor 'smaak' werd gewonnen door Het Hinkelspel en De Hogen Akker werd bekroond voor 20 jaar inzet in de biologische sector.

100% bio
De kazen van Het Hinkelspel worden veel gebruikt in de gastronomie. Alexander Claeys van Het Hinkelspel is blij met de gewonnen award omdat hij met deze prijs aan mogelijk nieuwe afzetkanalen graag wil laten zien dat ze 100% bio zijn. "Hoewel we in de afgelopen dertig jaar ons altijd meer gefocust hebben op smaak en het gebruik van rauwe, niet gepasteuriseerde melk, zijn we al die tijd al biologisch bezig." 

Image

ImageRolle De Bruyne van De Hogen Akker (links) en Alexander Claeys van Het Hinkelspel (rechts)

Erkenning
Winnnaar van de '20 jaar voor bio' award Rolle De Bruyne van De Hogen Akker heeft in zijn begintijd wel eens aan de politiek gevraagd om erkenning van de biologische landbouw: "We werden toen niet echt gehoord, want men was toen nog druk bezig met schaalvergroting. Dat ik nu deze prijs heb gewonnen is fantastisch. Het doet me deugd dat ik erkenning krijg voor het feit dat ik als zo lang aan de kar trek. Ik ben niet alleen boer, maar ik verkoop het ook. Dat doe ik graag. Die combinatie van de grond bewerken en de mensen via de media 'bespelen', dat spreekt me erg aan." 

Bloeiende biosector
Naast de winnaars waren er ook genomineerden voor smaak. De jury van de Bio Award motiveerde de nominaties: "Biobakkerij De Trog kreeg de nominatie omdat zij er voluit in slagen om grootschaligheid en kwaliteit te combineren. Bezegaard/o’bio is genomineerd voor hun bijzondere en gedurfde fruitwijnen. Pioniers De Kollebloem en De Akelei willen we eren voor lange jaren van inzet en visie. Iemand die we speciaal willen vermelden is Quality Manager Vandenabeele van Lima omdat hij de biosector indertijd mee op de kaart zette met een gamma hoogkwalitatieve voeding."

BioForum Vlaanderen heeft de 'lifetime achievement' ingesteld om de pioniers van de biologische sector te eren. "Die eerste jaren waren niet gemakkelijk. Rolle De Bruyne van De Hogen Akker was al actief in de jaren '70. Dat was nog zonder wettelijk kader en dat is niet altijd gemakkelijk geweest. Deze mensen hebben hun pioniersfunctie waar gemaakt en daar plukken wij nu de vruchten van."

Image

Na de uitreiking werd nog gezellig nagekaart met de collega's


Voor meer informatie:

Het Hinkelspel: www.hethinkelspel.be
De Hogen Akker: www.dehogenakker.be

Fotografie: BioForum - Esmeralda Borgo. Coverfoto: Biojournaal.nl