EU-commissaris benadrukt belang hervorming biowetgeving

18 februari 2015

EU-Commissaris landbouw Phil Hogan heeft tijdens zijn toespraak op BioFach nog eens benadrukt hoe belangrijk een herziening van de EU-biowetgeving is. Dat is volgens hem nodig om de sector verder te laten evolueren en het consumentenvertrouwen vast te houden.

Hogan kwam spreken op de openingsdag van de internationale biobeurs in Nürnberg. Volgens hem is de biologische sector een van de meest bloeiende sectoren in Europa van de afgelopen jaren. "De toekomst voor bio ziet er erg positief uit." Tegelijkertijd gaf aan hij dat fraudegevallen het consumentenvertrouwen kunnen schaden als er geen duidelijke standaarden zijn. "Er is nood aan eenvoudigere regels, en we moeten ook zien dat Europese producenten en producenten van buiten Europa met gelijke wapens strijden."

Begin 2015 gaf hij onderhandelaars zes maanden om tot een overeenkomst te komen. Is er geen akkoord tegen juni, dan trekt hij het huidige voorstel in. 

TIJD NODIG
Ook Martin Häusling, rapporteur van het Europees Parlement, kwam aan het woord. Hij zei dat het Europees Parlement geen volledige herziening wil van de EU-wetgeving, maar wel een aanpassing die ook in de praktijk haalbaar is. 

Sabine Eigenschink, vicepresident bij koepelorganisatie voor de biologische sector IFOAM-EU, benadrukte nog eens dat het uiteindelijke akkoord niet alleen moet leiden tot een duidelijke wetgeving, maar dat die wetgeving ook het leven van de bio-ondernemers makkelijker moet maken. "De EU-instellingen onderschatten de tijd die daarvoor nodig is. Het is niet mogelijk om dit tegen juni 2015 voor elkaar te krijgen.", aldus Eigenschink. 

Bron: IFOAM-EU
Nieuwsfoto: BioFach, Nürnbergmesse