Evaluatie biologische wetgeving

7 mei 2012

De Europese verordening voor biologische landbouw voorziet dat deze wetgeving moet geëvalueerd worden. De Commissie heeft nu besloten om de doeltreffendheid uitvoerig te laten onderzoeken door een extern onderzoeksbureau.

De Europese verordening voor biologische landbouw voorziet dat deze wetgeving moet geëvalueerd worden. De Commissie heeft nu besloten om de doeltreffendheid uitvoerig te laten onderzoeken door een extern onderzoeksbureau. De productievoorschriften, importregels en controlesystemen zullen worden onderzocht. Ook zal worden bekeken of de huidige wetgeving heeft bijgedragen tot een eenvoudiger administratie. Tot slot zal ook de perceptie bij de consument t.a.v. bio en het nieuwe logo worden onderzocht.

Na selectie van het onderzoeksbureau zal het onderzoek wellicht van start gaan in het najaar. De resultaten zouden er moeten zijn tegen juni 2013, met voorziene publicatie tegen oktober 2013. Dit kan leiden tot wijzigingen in de wetgeving, die dan voor het eerst door zowel het Europese Parlement als de Landbouwraad moet worden gestemd.

BioForum zal dit proces via IFOAM mee opvolgen. Heb je opmerkingen bij een bepaald onderdeel van de wetgeving? Laat het ons weten en stuur een mail naar esmeralda.borgo@bioforumvl.be (producenten) of elke.denys@bioforumvl.be (verwerkers).