Smaakmakers en pioniers genomineerd voor Bio Award

31 mei 2012

De beste smaak van bio? En kiezen uit een hoop straffe pioniers.

De beste smaak van bio?
Bio is om in te bijten! Veel bioproducten zijn uitstekend van smaak, dus een award uitreiken voor bijzondere verdiensten op dit vlak ligt voor de hand. De Bio Award jury, samengesteld uit ondernemers uit de hele (bio-)keten en aangevuld door een professionele kok, proefden een avond lang allerlei lekkers. De selectie van dit lekkers was op voorhand geselecteerd door een nog grotere jury. De jury’s smaakpapillen sloegen op hol en de discussie over de kandidaten was stevig. Er werd eensgezind genomineerd. Hier zijn de genomineerden voor de Bio Award 2012, met als thema smaak.

De Trog: één van de weinige Vlaamse biobakkerijen die grootschaligheid en brede afzet weet te combineren met ambachtelijk vakmanschap. Hun assortiment is even breed als smaakvol. De jury roemt hun verrukkelijke stokbrood.

Het Hinkelspel: deze kaasmakerij boeit door het verrassende gamma hoogkwalitatieve kazen met stuk voor stuk een uitmuntende smaak. Hun coöperatieve structuur en lokale aankoop van grondstoffen maken hen bijzonder.

Bezegaard / O'bio: originaliteit troef bij deze bessenteler en verwerker. De fruitwijnen passen met hun bijzondere en gedurfde smaken mooi bij de nieuwe keukentrends.

Kiezen uit een hoop straffe pioniers
Volgde daarop een discussie over de genomineerden voor de éénmalige ’20 jaar voor bio’ award. Een biosector vol straffe verhalen, innovatief ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Maak daar maar eens een keuze uit! De jury kleurt buiten de lijntjes: niet drie maar vier genomineerden.

De 'heilige drievuldigheid' die drie bedrijven omvat die alledrie bewonderenswaardig pionierswerk verichtten en jaren later sterker staan dan ooit. De Kollebloem (van Antoine De Paepe en Leen Verwimp), De Hogen Akker (van Rolle De Bruyne en Denise Hudders), Akelei (van Johan D'Hulster en Greet Lambrecht): om hun pionierschap, hun streven om van grond tot klant te werken, hun niet aflatend geboeid zijn door de biologische landbouw. Omwille van de vele mensen die zij inspireerden of via stageplaatsen de kans boden zich te vormen, omwille van hun nog steeds levendig engagement binnen de biosector.

Lima, die een bijzonder ruim basis assortiment aan droogwaren aanbiedt en als een ware baanbreker als eerste producten aanlevert die je elders niet vindt. Met een bijzondere vermelding voor Philip Vanden Abeele, Quality Manager bij Lima, die steeds kwaliteit voorop stelde en timmerde aan de geloofwaardigheid van de biosector.

Bezoek de genomineerden online
www.detrog.be
www.hethinkelspel.be
www.bezegaard.be
www.kollebloem.be
www.dehogenakker.be
www.akelei-schriek.be
www.limafood.com

 

Bio Award?
Elk jaar organiseert BioForum Vlaanderen de Bio Award. Een onafhankelijke jury kiest dit jaar twee winnaars. De Bio Award 2012 gaat naar de sterkste bio smaakmaker. De ’20 jaar voor bio’ Award is een éénmalige uitreiking omdat dit jaar de wetgeving over bio twintig jaar bestaat. De genomineerden ontdek je hier, de twee winnaars worden zaterdag op ‘Hasselt proeft bio’ bekendgemaakt en bekroond. Twee awards, dubbel zo spannend dus!

 

Organisator
BioForum Vlaanderen
Lotte Van Boxem, pers en communicatie

Kom naar ‘Hasselt proeft bio’ op 2 juni om 11u aan de Kathedraal en maak de uitreiking van deze Bio Awards live mee.