Oxfam 'Groei mee' aan de slag met biozaad

14 mei 2012

Om Oxfams internationale GROW-campagne kracht bij te zetten, lanceert het Solidariteitsfonds voor Oxfam een assortiment van dertien biologische zaden: zeven groenten, vier kruiden en twee eetbare bloemen. Deze Oxfamzaadjes zijn voor een democratische prijs beschikbaar in sommige Oxfam-Wereldwinkels en in de biowinkel.

Om Oxfams internationale GROW-campagne kracht bij te zetten, lanceert het Solidariteitsfonds voor Oxfam een assortiment van dertien biologische zaden: zeven groenten, vier kruiden en twee eetbare bloemen. Deze Oxfamzaadjes zijn voor een democratische prijs beschikbaar in sommige Oxfam-Wereldwinkels en in de biowinkel. De dertien zaden dragen het Europees biolabel. Op elke verpakking staat vermeld hoe de koper de planten en bloemen succesvol kan laten groeien.

Ecologisch en duurzaam
Waarom gooit het Solidariteitsfonds voor Oxfam zich op de verkoop van zaden? Hiermee wil het de lokale duurzame landbouw promoten en biodiversiteit bewaren en bevorderen, twee aandachtspunten van de GROEI-campagne van Oxfam. 

Door voor deze zaden te kiezen, geeft de consument zijn voorkeur aan seizoensgebonden gewassen die hier lokaal en duurzaam worden geteeld. Bij het transport van tuin naar keuken hoort geen uitstoot van broeikasgassen. Tegelijk elimineert hij verpakkingsafval en verspilling tussen boerderij en bord. 

Oxfam werkt voor dit assortiment zaden nauw samen met Biosano en Bingenheimer Saatgut. Biosano importeert en verdeelt biologische droogwaren, wijnen en zaden. Het bedrijf mikt op persoonlijke contacten met de producenten en op de invoer aan een correcte prijs. Ze werken bij voorkeur met kleinere biobedrijven en coöperaties van bioboeren. De aandacht gaat ook naar projecten rond sociale tewerkstelling. Bingenheimer Saatgut is een coöperatie van bioboeren en levert biodynamisch zaaigoed voor hobby- en professionele tuinders. 

Campagne
"GROEI. Voedsel. Leven. Aarde." is een internationale campagne van Oxfam die er wil voor zorgen dat iedereen genoeg te eten heeft. Want op dit moment gaat meer dan één miljard mensen of 1 persoon op 7 elke dag slapen met een lege maag. Meer informatie over deze Oxfam-campagne in www.ikgroeimee.be.