Europese import tropisch biofruit steeg in 2019 terwijl de import van biograan afnam

11 juni 2020

Over het algemeen bleef de invoer van biologische landbouw- en voedingsproducten in de Europese Unie gelijk tussen 2018 en 2019. Dat blijkt uit een rapport dat begin juni door de Europese Commissie werd gepubliceerd.

In 2019 importeerde de EU 3,24 miljoen ton biologische landbouw- en voedingsproducten, een lichte stijging met 0,4% in vergelijking met 2018. De import van biologische agrovoedingsmiddelen vertegenwoordigt ongeveer 2% van de totale import van agrovoedingsmiddelen in de EU.

De meeste in de EU geïmporteerde biologische producten waren grondstoffen (inclusief granen, plantaardige oliën, suikers, melkpoeders en boter) die qua volume 54% van de totale invoer van biologische landbouwproducten vertegenwoordigen. Andere primaire producten (waaronder vlees, fruit, groenten, yoghurt en honing) vertegenwoordigden 38% van de invoer. Grondstoffen en andere primaire producten hebben echter een lagere waarde dan verwerkte producten, wat neerkomt op respectievelijk 38% en 43% van de invoer uitgedrukt in waarde. Verwerkte producten vertegenwoordigden 6% van de invoer qua volume, maar 11% qua waarde.

De EU-lidstaten die in 2019 de meeste biologische producten importeerden zijn Nederland (32% qua volume), Duitsland (13%), het VK (12%) en België (11%). We veronderstellen dat zowel België als Nederland hierbij een belangrijke deel van de ingevoerde goederen verder doorvoeren naar het Europese achterland.

De 10 landen die de meeste biologische producten naar de EU exporteerden in 2019, vertgenwoordigen 70% van de invoer qua volume. Het gaat om China (13%), Oekraïne (10%), Dominicaanse Republiek (10%), Ecuador ( 9%), Peru (7%), Turkije (7%), India (5%), Colombia (3%), Kazachstan (3%) en Brazilië (2%).

De invoer uit China omvat voornamelijk biologische olieperskoek. Deze wordt gebruikt als eiwitrijk veevoer. Uit Ecuador, Dominicaanse Republiek en Peru importeert de EU voornamelijk biologisch tropisch fruit, noten en kruiden. Oekraïne, Turkije en Kazachstan exporteren voornamelijk biologische granen (inclusief tarwe, exclusief rijst). Ten slotte is de belangrijkste export van Brazilië en Colombia naar de EU biologische suiker.

Over het algemeen waren de meest geïmporteerde biologische producten in 2019 tropisch fruit, noten en kruiden, goed voor 27% van het totale volume aan biologische import (0,9 miljoen ton). Bananen vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van deze invoer en vertegenwoordigen 85% van de invoer van tropisch fruit. Daarna volgt olieperskoek, met 12% van de biologische invoer (0,4 miljoen ton), gevolgd door granen (exclusief tarwe en rijst) en suiker, beide goed voor 7% (0,2 miljoen ton).

Vergeleken met 2018 hebben de grootste veranderingen betrekking op de toename van de invoer van tropisch fruit, noten en kruiden (+ 13%), suiker (+ 29%), groenten (+ 8%), ongebrande koffie, thee en maté (een stijging van 11%) en sojabonen (+ 25%). In vergelijking met 2018, daalde de import van granen - behalve tarwe en rijst - met 8%, tarwe met 16% en andere oliehoudende zaden dan sojabonen met 17%.

Je kan het rapport hier terugvinden.