EU-landbouwministers steunen eisen biologische sector

17 december 2014

De Europese landbouwministers hebben op 15 december besloten om de aanpak ten opzichte van de nieuwe bio-verordening te wijzigen.

Er heerst al een tijdje onrust in de biologische landbouwsector, omdat diverse actoren binnen de sector vreesden dat de serie nieuwe voorstellen van de Europese Commissie de groei van de sector zou gaan belemmeren.

De nieuwe landbouwcommissaris Phil Hogan zei dat de biologische sector een belangrijke sector is voor het scheppen van werkgelegenheid, dat de sector met 9 procent per jaar groeit en dat deze daarom moet worden ondersteund door regelgeving. Hij vervolgde: "Niemand betwist het feit dat het huidige voorstel onaanvaardbaar is."

"Het is erg positief dat de Raad en de Commissie erkennen hoe problematisch het voorstel van de Commissie zou zijn voor de biologische voeding en landbouw", zei IFOAM EU-voorzitter Christopher Stopes. "Sinds de Commissie met dit proces begonnen is, heeft IFOAM EU gezegd dat de meest effectieve manier om de biologische eisen, het consumentenvertrouwen en de ontwikkeling van de markt te versterken is om de bestaande regelgeving te verbeteren. Wij zijn zeer verheugd dat het Italiaanse voorzitterschap het voorstel van de Commissie voor de eerste 19 artikelen terug in lijn heeft gebracht met de huidige regelgeving."

STERKE SECTOR
IFOAM-directeur Marco Schlüter: "Tien van de elf door het voorzitterschap voorgestelde richtlijnen die door de raad opgemerkt zijn komen overeen met onze eisen voor verbetering. Dit succes toont het belang van de biologische sector in Europa. De ministers hebben de complexiteit van de regelgeving erkend en verklaard dat niets kan worden afgesproken tot alles is overeengekomen. De biologische sector in Europa heeft zijn kracht bewezen, met nationale ministeries die het bewijsmateriaal beoordeeld hebben en geluisterd hebben naar de biologische 'stakeholders' in hun land."

Sabine Eigenschink, vice-voorzitter van IFOAM EU, zegt: "Onder het Italiaanse voorzitterschap is belangrijke vooruitgang geboekt, maar er moet nog veel gebeuren om dit voorstel om te zetten een wetgeving die de verdere ontwikkeling van biologisch in Europa zal ondersteunen. Sommige van de moeilijkste gebieden - controles, invoer en drempels - zijn nog niet afgehandeld. Bovendien moet de Commissie er voor zorgen dat er voldoende middelen gewijd zullen zijn aan het oplossen van de lange openstaande onderwerpen, zoals pluimvee en kassen."

Nieuwsfoto: KVL/Creative Nature, Livinushof
Bron: Biojournaal.nl/IFOAM EU