Nieuwe biowetgeving wordt jaar uitgesteld

7 september 2020

De Europese Commissie stelt voor om de invoering van de nieuwe Europese biowetgeving met een jaar uit te stellen. Die zou normaal in werking treden op 1 januari 2021, maar nog niet alle details waren uitgewerkt. Naar aanleiding van de Green Deal komt er ook een publieke consultatieronde over biolandbouw.

Het uitstel komt er op vraag van de EU-lidstaten, het Europese Parlement en de biosector zelf. Aan de nieuwe biowetgeving is al hard gewerkt, maar het stond in de sterren geschreven dat de deadline eind dit jaar moeilijk zou worden. Er lagen immers nog verschillende concrete vragen op de tafel. Die moesten de lidstaten nog bespreken en daarna vertalen naar hun eigen wetgeving.  Dat zou biologische bedrijven hooguit enkele weken de tijd geven om de regels toe te passen in hun eigen bedrijfsvoering.

IFOAM Organics Europa-directeur Eduardo Coco reageert opgelucht: "Het was een wijze beslissing om de invoering van de nieuwe EU-wetgeving uit te stellen. We bedanken de Europese Commissie om te luisteren naar de bezorgdheden vanuit de biosector, die zeker wilden zijn dat ze genoeg tijd kregen om zich aan te passen aan de nieuwe regels." 

Het Europese Parlement en de Europese raad moeten dit voorstel wel nog goedkeuren. 

PUBLIEKE CONSULTATIE

De Europese Commissie lanceerde tegelijkertijd ook een publieke consultatie over zijn toekomstig actieplan voor de biologische landbouw. De biosector zal een belangrijke rol spelen in het verwezenlijken van de ambities van de Green Deal. Europa wil er zeker van zijn dat de biologische landbouwsector de juiste tools heeft en het juiste juridische kader om de doelstelling van 25 procent biologische landbouw tegen 2030 te kunnen verwezenlijken. 

Nieuwsfoto: Kobe Van Looveren, De Bio-Hoeve

What do you want to do ?

New mail