Onderzoek: Vlamingen vinden bio tomaten en aardbeien heerlijk

7 augustus 2012

Afgelopen Bioweek vierde de pure smaak van bio. Onderzoekscentra PCG en PPK organiseerden als afsluiter twee smaaktesten op variëteiten van tomaten en aardbeien.

Onbekende rassen scoren in wetenschappelijke smaaktesten
De pure smaak van bio, dat was het zinnenprikkelend thema van de afgelopen Bioweek. Onderzoekscentra PCG en PPK organiseerden daarom twee smaaktesten op tomaten en aardbeien, volgens de wetenschappelijke criteria van een smaaktest. De resultaten tonen vaak onbekende rassen uit biologische teelt op de eerste plaats. 

De boodschap voor boeren en verkooppunten is duidelijk: de consument houdt van variatie en volle smaken.
BioForum, de organisator van de Bioweek, is opgezet met de smaaktesten: “Consumenten van allerlei soorten kwamen enthousiast proeven. Met aandachtige zintuigen blindproeven is blijkbaar iets ongewoon, maar heerlijk verrassend om te doen. De smaak van bio ervaart men als een echte meerwaarde.”

In Leuven werd de smaaktest overrompeld door meer dan driehonderd passanten, die hun geur- en smaakzin inzetten om hun persoonlijke top vijf aardbeien te maken. Winnaar ‘Clery’, een redelijk onbekend aardbeienras, blijkt de lekkerste. Een ander onbekend ras, de bio Elianny, staat op twee. Opvallend: de redelijk bekende Darselect aardbei uit gangbare teelt en de overbekende Elsanta aardbei uit biologische teelt bungelen onderaan. Niet dat deze niet lekker zijn, de anderen blijken gewoon nog lekkerder. Bekijk hier de resultaten in detail.

Een bioboer gaat steeds op zoek naar de meest robuuste en smaakvolle soort.
Robuustheid maakt chemische pesticiden overbodig. Variatie in rassen brengt ook smaakvariatie voor de consument. Er bestaan honderden variëteiten van aardbeien, maar al jaren spant Elsanta bij de gangbare telers de kroon. Dit heeft vooral met commerciële eigenschappen te maken en niet zozeer met smakelijkheid, productiviteit of resistentie tegen ziekten en plagen. De Vlaamse biologische aardbeiteler wil smaakpapillen bekoren met variatie en onbespoten topkwaliteit.

Bioboeren Cindy en Krist (foto hierboven), altijd op zoek naar de beste biotomaten, werkten mee aan de tweede test in Assenede. 150 personen lieten enthousiast hun zintuigen beoordelen welke ‘Coeur de Boeuf’ tomaat de beste is. De vier tomatenrassen van biologische teelt kwamen van eigen bedrijf en van bedrijven uit de streek. De proefkonijnen beoordeelden op smakelijkheid, smaak, zoet- en zuurheid, textuur, sappig- en stevigheid en taaiheid van de schil. De ‘Cauralina’ en ‘Corazon’ tomaten werden hierbij het lekkerste bevonden. Bekijk hier de resultaten in detail.

Voor technische info:
Saskia Buysens
saskia.buysens@proefcentrum-kruishoutem.be
09/381 86 86
PCG

In samenwerking met Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG), Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit "Pamel" Vlaams-Brabant (PPK), Miniemeninstituut Leuven, Provinciebestuur Vlaams-Brabant, Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, Hamerlinck LV.